Forum Budownictwo
Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Instalacje Budowlane (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-21.html)
+--- Dział: Fotowoltaika (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-29.html)
+--- Wątek: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? (/thread-472.html)

Strony: 1 2

Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - zakletamelodia - 11-21-2023

Witajcie! Zastanawiam si?, jak najlepiej dostosowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych do zmieniaj?cych si? p?r roku. Mieszkam w domu jednorodzinnym i zauwa?y?am, ?e efektywno?? moich paneli r??ni si? znacznie latem i zim?. Szuka?am informacji na ten temat i wydaje mi si?, ?e kluczowe jest odpowiednie ustawienie k?ta. Mo?e macie jakie? do?wiadczenia lub praktyczne porady?

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - TomaszMajewski - 11-21-2023

zakletamelodia napisał(a):Zastanawiam si?, jak najlepiej dostosowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych
Rzeczywi?cie, optymalizacja k?ta nachylenia paneli mo?e znacz?co wp?ywa? na ich wydajno??. Warto?ci te s? uzale?nione od szeroko?ci geograficznej miejsca instalacji oraz aktualnego sezonu. Generalna zasada m?wi, ?e latem nale?y ustawi? panele pod mniejszym k?tem ni? zim?.

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - peter2k - 11-21-2023

A wi?c s?uchajcie tej historii - pewien znajomy postanowi? eksperymentowa? ze swoimi solarami niczym alchemik szukaj?cy kamienia filozoficznego! Co miesi?c zmienia? ich po?o?enie... I wiecie co? Odkry? sw?j z?oty ?rodek ? r?czna regulacja co kwarta? dawa?a mu najwi?ksze plony energii!

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - StaryWilkuu - 11-21-2023

No to ja tam nwm sk?d Wy bierzecie czas na takie zabawy xD Ja mam system kt?ry sam sie reguluje w zale?no?ci od pory roku. Jest taka opcja "smart tracking" czy jako? tak i robi wszystko za mnie Tongue

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - jaca86 - 11-21-2023

StaryWilkuu napisał(a):system kt?ry sam sie reguluje
Haha ale innowacja! Pewnie kosztowa?o ci? to wi?cej ni? warto?? twojej chaty Wink Ludzie kupuj? ka?dy bajer bez sensownego przemy?lenia tylko dlatego, ?e brzmi fajnie.

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - RoboTech - 11-21-2023

peter2k napisał(a):Co miesi?c zmienia? ich po?o?enie... I wiecie co? Odkry? sw?j z?oty ?rodek
Interesuj?ce anegdotyczne spostrze?enie; jednak dla cel?w naukowych preferowane s? precyzje technologiczne oparte na danych empirycznych. Kalkulacje pokazuj?, ?e idealny k?t powinno oblicza? si? przy pomocy wzoru uwzgl?dniaj?cego szeroko?? geograficzn? plus lub minus 15 stopni w zale?no?ci od sezonu.

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - TomaszMajewski - 11-21-2023

RoboTech napisał(a):idealny k?t powinno oblicza? si? przy pomocy wzoru
Dok?adnie tak jest ? istniej? specjalistyczne algorytmy pozwalaj?ce dokona? tych oblicze? bardzo precyzyjnie. Warto r?wnie? wspomn?? o aplikacjach mobilnych umo?liwiaj?cych monitorowanie naszych instalacji oraz sugerowanie optymalizacji ustawie? w czasie rzeczywistym.

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - peter2k - 11-21-2023

Jak sobie wyobra?cie kapitana statku kosmicznego dopasowuj?cego panele s?oneczne do ta?ca promieni s?o?ca przez galaktyk?! To w?a?nie my sterujemy naszym ma?ym ekologicznym okr?tem ziemi - musimy pilnowa? kursu by energia p?yn??a nieprzerwanie!

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - StaryWilkuu - 11-21-2023

@peter2k lol masz talent do opowie?ci bro Big Grin Ale wracaj?c do tematu to wg mnie lepsze te automaty bo czlowiek mo?e zapomina? a s?o?ce nie czeka Wink

RE: Jak optymalizowa? k?t nachylenia paneli fotowoltaicznych w zale?no?ci od pory roku? - jaca86 - 11-21-2023

TomaszMajewski napisał(a):[...]aplikacje mobilne umo?liwiaj?ce monitorowanie[...]
I kolejny geniusz marketingowy sprzedaje appki dla leniwych hipster?w kt?rzy nawet palcem nie chc? ruszy? by sprawdzi? swoje panele haha