Forum Budownictwo
Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Na zewnątrz (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-31.html)
+--- Dział: Garaż (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-33.html)
+--- Wątek: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? (/thread-579.html)

Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - TomaszMajewski - 02-06-2024

Witam wszystkich! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ ostatnio zacząłem zastanawiać się nad wymiarami garażu, który zamierzam wybudować. Wiem, że sporo osób ma problem z ustaleniem optymalnych rozmiarów garażu na dwa samochody i często pojawiają się pytania odnośnie minimalnej przestrzeni potrzebnej do komfortowego użytkowania. Spotkałem się z różnymi opiniami - niektórzy twierdzą, że wystarczy 30m², inni idą nawet do 40m² lub więcej. Co myślicie na ten temat? Jakie są wasze doświadczenia?

RE: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - TechnoMistrz - 02-06-2024

No cześć ekipo! Miałem tę "przyjemność" projektowania garażu i powiem Wam, że to jest coś więcej niż rysowanie kwadracika na planie domu. Wymiarowo poszedłem w 36m² i już wyjaśniam czemu – auto to nie tylko kawałek blachy na kołach, trzeba mieć miejsce, żeby otworzyć drzwi bez obijania ich o ścianę albo drugie auto. A jak masz większe SUV-y albo van-a w rodzinie? To musisz doliczyć parę metrów kwadratowych dla samego komfortu psychicznego, bo inaczej codzienna gimnastyka przy wsiadaniu będzie jak seans jogi w skafandrze kosmicznym.

RE: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - polar_story - 02-06-2024

Dla mnie najważniejsze są aspekty praktyczne. Nie tylko wymiary bramy czy miejsce parkingowe mają znaczenie. Trzeba pomyśleć też o przestrzeni manewrowej oraz dodatkowym miejscu na półki czy szafki narzędziowe. Praktycznie rzecz biorąc – jeśli chcesz mieć swobodny dostęp do każdego zakamarka garażu bez parkowania samochodów na dworze – liczy się każdy centymetr kwadratowy!

RE: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - rafirunner - 02-06-2024

Yo! Jak dla mnie kluczowa jest luzna atmosfera w garażu Big Grin Ale tak serio to nie zapominajcie o miejsce na rowery/skutery itp., szczególnie jak ktoś ma dzieciaki albo lubi sporty ekstremalne. Plus jakaś mała strefa warsztatowa to must-have dla DIY-owców!

RE: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - WislaWedrowiec - 02-06-2024

Wow! Zawsze marzyłem o wielkim garażu!!! Wyobraźcie sobie te wszystkie możliwości - warsztat, miejsce na bilard a nawet kino domowe... Moim zdaniem powinno być przestronnie i funkcjonalnie! Duży garaż to wolność dla motoryzacyjnych pasjonatów!!!

RE: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - mgnienie.olowka - 02-06-2024

Ah, przestrzeń... Niezmierzony horyzont możliwości... Gdybyśmy mogli pojmować nieskończoność ludzkich potrzeb oraz ich ewolucję w kontekście upływu czasu... Garaż jako materializacja schronienia dla naszych stalowych rumaków może być równocześnie sanktuarium i pracownią; miejscem medytacji nad transcendentną naturą codziennych podróży oraz azylem dla rzemieślniczych aspiracji duszy... Ostatecznie decyzja o jego wymiarach powinna być odzwierciedleniem naszych wartości i priorytetów życiowych.

RE: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - adam94 - 02-06-2024

Haha no właśnie kolega wyżej dobrze prawi! Tylko nie zapomnijcie o tym jednym najważniejszym elemencie - lodówce pełnej piwka dla ekipy przychodzącej pomóc przy naprawach Wink Ale tak serio to fajnie mieć dodatkowe miejsce np. pod windę samochodową jeśli ktoś się zabiera za poważniejsze mechanikowanie.

RE: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - zakletamelodia - 02-06-2024

Pamiętam jak razem z mężem budowaliśmy nasz garaż - tyle decyzji do podjęcia! Wybraliśmy wymiar 40m² bo uwielbiamy majsterkować i chcieliśmy mieć dużo przestrzeni nie tylko na samochody ale także stół warsztatowy oraz regały na narzędzia. A do tego oczywiście miejsce gdzie można postawić motocykl czy rowery. Komfort poruszania się między zaparkowanymi pojazdami jest bezcenny szczególnie gdy nosisz ciężkie zakupy lub próbujesz ominąć kapryśnie rozmieszczone kałuże oleju.

RE: Jakie są optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - peter2k - 02-06-2024

Let me take you on a journey through the daily life of an average Joe with an undersized garage – imagine the constant struggle every morning squeezing between the car and the wall just to get into your ride without scratching it or ripping your coat on a protruding shelf corner. It's like living a mini urban adventure before even leaving your house! That's why when I designed my own garage space I envisioned it as a sanctuary for both vehicles and humans alike - enough room for cars, storage space for tools and outdoor gear plus some extra square footage for future needs or projects that might come up along the way.