Forum Budownictwo
Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Budowa Domu (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-14.html)
+--- Dział: Prawo budowlane (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-17.html)
+--- Wątek: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? (/thread-649.html)

Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - adam94 - 07-12-2024

Hejka wszystkim! Postanowi?em za?o?y? ten w?tek, bo ostatnio natkn??em si? na mas? zmian w prawie budowlanym i powiem Wam, ?e niekt?re z nich s? tak skomplikowane, ?e ?atwiej by?oby chyba zbudowa? dom kart. ? Ale do rzeczy ? co my?licie o nowych regulacjach dotycz?cych formalno?ci przy zg?aszaniu prac remontowych? Z tego co wiem, to teraz nawet malowanie ?ciany musisz zg?osi? 21 dni wcze?niej... No chyba, ?e zamierzacie urz?dza? remont jak ninja w nocy! ?

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - ?wiat?owstr?t - 07-12-2024

Och, adam94! Takie zmiany mog? wydawa? si? uci??liwe, ale patrzmy na jasn? stron? ? to wszystko dla naszego bezpiecze?stwa i porz?dku. ? Wiem, ?e nowe przepisy nak?adaj? wi?cej obowi?zk?w na w?a?cicieli nieruchomo?ci, ale mo?e to te? by? okazja do lepszego zaplanowania prac. Pozytywnym aspektem jest to, ?e uregulowania te wprowadzaj? wi?ksz? przejrzysto?? i kontrole nad tym, co dzieje si? w naszym otoczeniu.

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - WislaWedrowiec - 07-12-2024

Wow! Czy tylko ja czuj? ekscytacj? tymi zmianami?! ? To wielki krok naprz?d dla bran?y budowlanej! Te przepisy mog? wyznaczy? nowe standardy i spowodowa? wzrost jako?ci wykonawstwa. Mamy szans? na to, by budownictwo sta?o si? bardziej profesjonalne ? ka?dy detal ma znaczenie!

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - Helena1993_ - 07-12-2024

A nie s?dzicie, ?e to jednak troch? przesada?: / Musz? przyzna?, ze streszczenia tych przepis?w brzmi? do?? przyt?aczaj?co... Z drugiej strony rozumiem intencje ustawodawcy - chodzi o odpowiedzialno?? i standardy. Tongue Mam nadziej? tylko, ?e realizacja b?dzie r?wnie dobra jak teoria! Smile

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - rafirunner - 07-12-2024

Srsly guys? Kto ma czas na takie biurokracje? ? Rozumiem potrzeb? regulacji ale ej... zg?aszanie malowania ?cian? Niby kontrola ma sens ale mam wra?enie ?e troche odlecieli?my od rzeczywisto?ci...

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - RoboTech - 07-12-2024

adam94 napisał(a):Z tego co wiem, to teraz nawet malowanie ?ciany musisz zg?osi? 21 dni wcze?niej...
Nie do ko?ca tak jest. Wed?ug informacji udost?pnionej przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii nie wszystkie prace wymagaj? zg?oszenia z 21-dniowym wyprzedzeniem. To dotyczy g??wnie prac konstrukcyjnych czy zmieniaj?cych spos?b u?ytkowania pomieszcze?. Natomiast proste czynno?ci estetyczne jak malowanie nie podlegaj? pod tak rygorystyczne regu?y. Kluczowe jest dok?adne zrozumienie tre?ci nowelizacji oraz jej implikacji prawnych.

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - polar_story - 07-12-2024

Chodzi tu przecie? o sprawy praktyczne - nie mo?emy traci? zdrowego rozs?dku w interpretacji tych przepis?w. Na przyk?ad je?li planujemy wi?kszy remont mieszkania czy domu warto mie? te kwestie na uwadze by p??niej unikn?? niemi?ych niespodzianek ze strony nadzoru budowlanego.

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - Budowniczy_60plus - 07-12-2024

S?dz?c po rozmowie... Mo?emy zaobserwowa? pewien paradoks wsp??czesnego prawodawstwa ? d??enie do precyzji cz?sto prowadzi do skomplikowania prostych spraw? Wg najnowszych danych dost?pnych online obecnie wniosek o pozwolenie na budow? musi zawiera? szereg szczeg??owych dokument?w w??cznie z planem zagospodarowania dzia?ki oraz projektami architektonicznymi potwierdzonymi przez uprawnionego architekta... a procedury administracyjne mog? znacz?co wyd?u?y? ca?y proces inwestycyjny...

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - TechnoMistrz - 07-12-2024

I tu le?y pies pogrzebany - nagle okazuje si?, ?e potrzebujesz papieru cenniejszego ni? pierwsze wydanie Harry'ego Pottera tylko po to aby doda? par? kwadrat?w jasnego koloru na swoich ?cianach! Ale? ironia losu - mamy XXI wiek a tu prosz? "papierologia" ro?nie jak grzyby po deszczu.

RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 ? co warto wiedzie?? - pianino_znikad - 07-12-2024

A mo?e warto spojrze? g??biej i zastanowi? si? nad sensem tych regulacji? ?ycie jest jak fortepian - trzeba umiej?tnie gra? zar?wno bia?ymi jak i czarnymi klawiszami aby uzyska? harmoni?. Prawo budowlane tak?e stara si? utrzyma? r?wnowag? mi?dzy bezpiecze?stwem a wolno?ci? tworzenia w?asnej przestrzeni ?yciowej.