Liczba postów: 471
Liczba wątków: 50
Reputacja:
0
Ostatnio zastanawiam si? nad tym, jak mo?na zintegrowa? r??ne systemy w inteligentnym domu, aby osi?gn?? maksymaln? efektywno??. Na przyk?ad, interesuje mnie spos?b ??czenia o?wietlenia, ogrzewania i system?w bezpiecze?stwa w jedn? sp?jn? ca?o??. Chcia?bym m?c sterowa? wszystkim za pomoc? jednej aplikacji na smartfonie czy tablet. Czy kto? z Was ma do?wiadczenie w tym zakresie? Znalaz?em kilka artyku??w online m?wi?cych o protoko?ach takich jak Z-Wave czy Zigbee, ale jestem ciekaw praktycznych rozwi?za?.
Liczba postów: 381
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
Z ca?ego serca podzielam Twoje zainteresowanie tematem! W moim przypadku integracja system?w w inteligentnym domu by?a prawdziw? podr??? odkrywcz?. Zacznijmy od tego, ?e wybra?am central? zarz?dzaj?c? kompatybiln? z wi?kszo?ci? dost?pnych urz?dze? i protoko??w komunikacyjnych. Nast?pnie, po d?ugich poszukiwaniach, zdecydowa?am si? na szereg urz?dze? IoT (Internet of Things), kt?re mog?yby ze sob? komunikowa? poprzez wsp?lny j?zyk - tutaj kluczowe okaza?y si? by? standardy Z-Wave i Zigbee, kt?re wspomnia?e?. Moja centrala to prawdziwe centrum dowodzenia - ??czy ona systemy ogrzewania (termostaty inteligentne), o?wietlenia (inteligentne ?ar?wki i prze??czniki), a tak?e alarmy i kamery bezpiecze?stwa.
Liczba postów: 501
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Rozwa?aj?c kwesti? efektywno?ci trzeba spojrze? szerzej na mo?liwo?ci jakie oferuje nam technologia smart home. Nie chodzi tu tylko o integracj? poszczeg?lnych urz?dze? czy system?w, ale r?wnie? o ich zdolno?? do nauki i adaptacji do naszych zwyczaj?w oraz potrzeb. Inteligentny dom powinien analizowa? nasze zachowania i samodzielnie podejmowa? decyzje dotycz?ce np. zarz?dzania temperatur? pomieszcze? czy intensywno?ci? o?wietlenia.
Liczba postów: 439
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Ach, opowie?ci niesione przez fale radiowe pomi?dzy ?cianami nowoczesnego zamku pe?nego elektroniki! Pozw?lcie mi opowiedzie? histori? pewnej rezydencji nadmorskiej gdzie w?a?nie takie technologie zosta?y wprowadzone niczym najnowsza fantastyka naukowa staje si? rzeczywisto?ci?...