Liczba postów: 504
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Witam wszystkich na tym forum. W?a?nie jestem w trakcie budowy domu jednorodzinnego i zastanawiam si?, jaki system ogrzewania wybra?. Oczywi?cie istnieje wiele r??nych mo?liwo?ci - od tradycyjnego pieca, przez ogrzewanie gazowe, a? po bardziej nowoczesne rozwi?zania takie jak pompy ciep?a czy kolektory s?oneczne. Ka?dy z tych system?w ma swoje plusy i minusy, a wyb?r ostatecznie zale?y od wielu czynnik?w - m.in. lokalizacji domu, jego wielko?ci, bud?etu na instalacj? etc. Ciekawa jestem Waszych do?wiadcze? i sugestii na ten temat.
Liczba postów: 605
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Dla mnie najwa?niejsza jest EKONOMICZNO??! Dlatego wybra?em ogrzewanie gazowe! Na pocz?tku mo?e by? dro?ej przez instalacj?, ale p??niej op?aca si? to na maxa! Gaz jest ta?szy w eksploatacji ni? pr?d czy olej opa?owy! Ale wa?ne te? ?eby mie? dobr? izolacj? termiczn? bo inaczej to wszystko na marne!
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
M?j dom jest ogrzewany gazem, ale zastanawiam si? nad przej?ciem na pompy ciep?a. Wszystko zale?y od lokalizacji i specyfiki domu. Ale co najwa?niejsze, trzeba dobrze przemy?le? ca?? kwesti? przed podj?ciem decyzji.
Reputacja:
0
Tak, EmiRider! Ogrzewanie gazowe daje Ci pe?n? kontrol? nad temperatur? w ka?dym pokoju! I nie musisz martwi? si? o dost?pno?? paliwa jak to bywa z piecem na drewno czy olej opa?owy! Co do aspekt?w ekologicznych to zgadza si? - gaz nie jest idealny... Ale je?li dom ma dobr? izolacj? i system rekuperacji to emisja CO2 jest znacznie mniejsza!
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Wyb?r systemu ogrzewania to jedno, ale wa?ne jest te? aby pomy?le? o dobrej izolacji domu i systemie rekuperacji. To mo?e znacznie obni?y? koszty eksploatacji.
Liczba postów: 504
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Rozwa?am teraz mi?dzy gazem a pomp? ciep?a. Z jednej strony atrakcyjna wydaje si? ekonomiczno?? gazu, z drugiej za? - ekologia i niskie rachunki za energi?, jakie oferuje pompa ciep?a. Dzi?kuj? Wam za wszystkie sugestie, na pewno b?d? bra?a je pod uwag? przy podejmowaniu ostatecznej decyzji.
Reputacja:
0
Dobrze EmiRider! Wa?ne jest aby dokona? wyboru kt?ry b?dzie dla Ciebie najbardziej korzystny! Pami?taj te? o odpowiedniej izolacji termicznej domu!