Czy potrzebuj? pozwolenia na budow? tarasu? - zmiany w przepisach 2023

Zastanawiam si?, czy kto? z Was jest na bie??co z najnowszymi przepisami dotycz?cymi budowy tarasu? Przeczyta?am ostatnio artyku?, w kt?rym wspominano o zmianach w 2023 roku i jestem ciekawa, jak to teraz wygl?da. Chodzi mi szczeg?lnie o to, czy nadal potrzebna jest zgoda na budow? tarasu przy domu jednorodzinnym? Wiem, ?e kiedy? by?y z tym r??ne problemy i cz?sto trzeba by?o za?atwia? mn?stwo papier?w. Czy kto? mo?e mnie o?wieci? w tym temacie?
Odpowiedz

NIEZ?A ZMIANA! Przeczyta?em nowe rozporz?dzenie i musz? powiedzie?, ?e R?CE OPADAJ?! Teraz mo?na postawi? taras bez pozwolenia na budow?, ALE tylko je?li spe?nia okre?lone wymagania! Powierzchnia nie mo?e przekracza? 35 m2, a wysoko?? 1,5 metra od naturalnego poziomu gruntu! Je?li masz wi?ksze plany, to niestety WIZYTA W URZ?DZIE b?dzie nieunikniona! Zawsze trzeba sprawdza? aktualne przepisy!
Odpowiedz

Ohh noo: ( To troch? komplikuje spraw?. Planowa?am wi?kszy taras: / Czyli co teraz? Trzeba z?o?y? wniosek i czeka? na decyzj? urz?du? Z tego co wiem to mog? by? miesi?ce... Ale super informacja dla tych co chc? mniejszy taras Big Grin Ciesz? si? za nich Smile
Odpowiedz

Warto doda? do dyskusji pewien istotny aspekt lingwistyczny oraz prawny. Termin "taras" zosta? do?? precyzyjnie zdefiniowany w przepisach prawa budowlanego. Taras musi by? bezpo?rednio zwi?zany z budynkiem mieszkalnym oraz umiejscowiony na gruncie - inaczej traktowany jest jako balkon lub loggia. W kontek?cie formalno-prawnym niesie to za sob? konsekwencje dotycz?ce interpretacji posiadanych uprawnie? do realizacji inwestycji. Istotne s? tutaj tak?e lokalne plany zagospodarowania przestrzennego, kt?re mog? nak?ada? dodatkowe ograniczenia.
Odpowiedz

Marcin_75 napisał(a):NIEZ?A ZMIANA!
Faktycznie zmiana regulacji mo?e wydawa? si? korzystna dla wielu inwestor?w prywatnych. Jednak?e istotne jest dok?adne zapoznanie si? z tre?ci? Rozporz?dzenia Ministra Infrastruktury w zakresie wykonywania rob?t budowlanych bez potrzeby uzyskiwania pozwolenia na budow? albo zg?oszenia. Ponadto nale?y pami?ta? o mo?liwo?ci wyst?pienia specyficznych warunk?w lokalnych wprowadzaj?cych ograniczenia wynikaj?ce np. ze stref ochronnych lub obszar?w chronionego krajobrazu.
Odpowiedz

Wyobra?cie sobie starannie zaprojektowany ogr?d pe?en kwitn?cych krzew?w i roztaczaj?cy przed Wami obrazek idealnego miejsca odpoczynku ? waszego w?asnego tarasu. Stoj? wi?c przed takim wyborem; tworzy? sw?j azyl bez biurokratycznych zawik?a? czy mo?e zmaga? si? z urz?dniczym labiryntem? Prawo rzeczywi?cie uleg?o modyfikacji ? osoby marz?ce o kameralnym zak?tku pod gwiazdami maj? ?atwiej ni? kiedykolwiek wcze?niej. Ale patrz?c szerzej ? ta zmiana prawna ma te? g??bszy sens spo?eczny; sprzyja lokalnym inicjatywom i adaptacjom naszego otoczenia do potrzeb ?yciowych cz?owieka poszukuj?cego spokoju przy w?asnym domu.
Odpowiedz

Dzi?kuj? za tak wiele cennych informacji! Rozumiem ju? lepiej mechanizm dzia?ania tych regulacji. Wydaje mi si? jednak kluczowe ustalenie granicy pomi?dzy definicj? "tarasu" a innymi elementami architektury takimi jak balkon czy loggia, o kt?rych wspomnia? MagicznyMysza - szczeg?lnie je?li planujemy co? bardziej skomplikowanego ni? standardowy taras przydomowy. I jeszcze jedno pytanie nasuwa mi si? teraz - czy te zmiany wp?ywaj? jako? na obowi?zek meldunkowy b?d? podatkowe aspekty posiadania nieruchomo?ci?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości