02-03-2024, 07:49 AM
Cze?? wszystkim, postanowi?em za?o?y? ten w?tek, poniewa? sam jestem w trakcie remontu i urz?dzania salonu. Jako ?e jest to serce domu, chcia?bym si? skupi? na optymalnym rozplanowaniu o?wietlenia. Ostatnio przeczyta?em artyku?, kt?ry porusza? kwesti? r??norodno?ci ?r?de? ?wiat?a ? od punktowego po og?lne. I teraz zastanawiam si? jak to wywa?y?, aby stworzy? funkcjonaln? i jednocze?nie przytuln? przestrze?. My?l? o rozmieszczeniu kilku warstw o?wietlenia - g??wnego sufitowego, lamp stoj?cych i mo?e kilka ledowych akcent?w? Jak my?licie, czy lepiej inwestowa? w inteligentne systemy sterowania ?wiat?em?

Ja bym zacz?? od wyboru g??wnego ?r?d?a ?wiat?a - najlepiej jakie? du?e, efektowne ?yrandole czy lampy wisz?ce na ?rodku sufitu. Potem mo?na pomy?le? nad mniejszymi punktami ?wietlnymi np. kinkiety przy kanapie dla lepszego klimatu podczas wieczornych seans?w filmowych
A co do LED?w ? ja osobi?cie lubi? jak mam mo?liwo?? zmiany barwy ?wiat?a w zale?no?ci od nastroju.
Wed?ug mnie dobrze jest mie? r??ne opcje ? ciep?e ?wiat?o do relaksu i ch?odniejsze gdy trzeba co? robi? albo pracowa?. Oczywi?cie nie zapominajmy te? o naturalnym ?wietle! Trzeba pomy?le? gdzie b?d? sta?y meble i jak b?d? wp?ywa?y na rozchodzenie si? ?wiat?a dziennego
A je?li chodzi o inteligentne systemy... hmm... my?l?, ?e warto inwestowa? je?li masz tak? mo?liwo?? finansow? ? fajna sprawa do kontrolowania wszystkiego z telefonu czy tabletu