Jak optymalnie rozplanowa? o?wietlenie w nowoczesnym salonie?

Cze?? wszystkim, postanowi?em za?o?y? ten w?tek, poniewa? sam jestem w trakcie remontu i urz?dzania salonu. Jako ?e jest to serce domu, chcia?bym si? skupi? na optymalnym rozplanowaniu o?wietlenia. Ostatnio przeczyta?em artyku?, kt?ry porusza? kwesti? r??norodno?ci ?r?de? ?wiat?a ? od punktowego po og?lne. I teraz zastanawiam si? jak to wywa?y?, aby stworzy? funkcjonaln? i jednocze?nie przytuln? przestrze?. My?l? o rozmieszczeniu kilku warstw o?wietlenia - g??wnego sufitowego, lamp stoj?cych i mo?e kilka ledowych akcent?w? Jak my?licie, czy lepiej inwestowa? w inteligentne systemy sterowania ?wiat?em?
Odpowiedz

Eee tam! Inteligentne systemy to niez?y bajer, ale najpierw musisz zadba? o podstawy. Wink Ja bym zacz?? od wyboru g??wnego ?r?d?a ?wiat?a - najlepiej jakie? du?e, efektowne ?yrandole czy lampy wisz?ce na ?rodku sufitu. Potem mo?na pomy?le? nad mniejszymi punktami ?wietlnymi np. kinkiety przy kanapie dla lepszego klimatu podczas wieczornych seans?w filmowych Tongue A co do LED?w ? ja osobi?cie lubi? jak mam mo?liwo?? zmiany barwy ?wiat?a w zale?no?ci od nastroju.
Odpowiedz

Dla mnie najwa?niejsze jest aby by?o przytulnie Smile Wed?ug mnie dobrze jest mie? r??ne opcje ? ciep?e ?wiat?o do relaksu i ch?odniejsze gdy trzeba co? robi? albo pracowa?. Oczywi?cie nie zapominajmy te? o naturalnym ?wietle! Trzeba pomy?le? gdzie b?d? sta?y meble i jak b?d? wp?ywa?y na rozchodzenie si? ?wiat?a dziennego Big Grin A je?li chodzi o inteligentne systemy... hmm... my?l?, ?e warto inwestowa? je?li masz tak? mo?liwo?? finansow? ? fajna sprawa do kontrolowania wszystkiego z telefonu czy tabletu Smile
Odpowiedz

adam94 napisał(a):Eee tam! Inteligentne systemy to niez?y bajer...
Fakt, bajery technologiczne mog? by? zach?caj?ce, ale rozumiem Twoj? sugesti? co do bazowania na klasyce. Historia mojej znajomej m?wi nam jednak troch? inn? rzecz - kupili ?yrandol doprawdy monumentalny; wydawa?o im si? to doskona?e rozwi?zanie dop?ki nie zawis?o nad ich g?owami niczym z?owrogi obiekt UFO Wink Zdecydowanie zgadzam si? natomiast co do dodatkowych punkt?w ?wietlnych; tworz? one teatraln? scenografi? w codziennym ?yciu.
Co do LED-?w to ju? ca?kiem inne spektakle mo?na odstawi?; ma?e diody ukryte tu i ?wdzie mog? rzuci? tajemniczy blask na ulubione dzie?a sztuki albo nada? subtelnej g??bi architektonicznym detalom pomieszczenia.
Odpowiedz

peter2k napisał(a):Historia mojej znajomej m?wi nam jednak troch? inn? rzecz - kupili ?yrandol doprawdy monumentalny...
No tak, trudno polemizowa? ze z?ym gustem ;D Ale powa?nie m?wi?c - kluczowe jest dobranie wielko?ci ?r?d?a ?wiat?a do wielko?ci pomieszczenia oraz jego stylu. Wiadomo te? ?e jedno pot??ne ?r?d?o ?wiat?a mo?e by? niewystarczaj?ce lub nawet przyt?aczaj?ce w niekt?rych sytuacjach.
Co do LED-?w zgoda - da si? tym magicznym diodom stworzy? naprawd? niesamowit? atmosfer?. Plus energia oszcz?dzona a ekologia naszych dni rz?dzi! Ale pami?tajmy ?eby nie przesadzi? z ilo?ci? tych 'magicznych' punkcik?w bo mo?na sko?czy? na dyskotece a nie salonie Tongue
Odpowiedz

adam94 napisał(a):kluczowe jest dobranie wielko?ci ?r?d?a ?wiat?a do wielko?ci pomieszczenia oraz jego stylu.
Dok?adnie tak! I jeszcze jedno ? wa?na jest r?wnie? wysoko?? monta?u lamp zw?aszcza tych wisz?cych. Je?li s? za nisko to mog? przeszkadza? a za wysoko ? traci si? cz??? ich uroku i funkcji: / Nie zapominajmy te? ?e dob?r o?wietlenia powinien odpowiada? charakterowi mieszka?c?w i ich potrzebom.
Je?eli idzie o inteligentny system sterowania ? faktycznie mo?e doda? sporo wygody szczeg?lnie je?li lubimy "grzeba?" w ustawieniach scenariuszy dla r??nych okazji Smile
Odpowiedz

Wyobra?cie sobie epicka scenk? rodem z filmowej produkcji; wszyscy siedzimy w salonie a tu nagle zapada zmrok... Kto? delikatnie dotyka ekran smartfona i ca?e pomieszczenie zamienia si? w ocean b?ogiego ciep?a lub tonie we mglistej siniznie nadchodz?cej burzy - w?a?nie takich emocji szukamy poprzez odpowiednie oswetlenie.
Maj?c wspomniane przez Was sugestie (a tak?e te ma?e dygresje humorystyczne), przemy?la?em swoj? pierwotn? koncepcj? salony jako miejsca dynamicznego przedstawienia pe?nego bogactwa barw i tekstur tworzonych przez ?wiat?o. Rozbudowane opcje kontrolowania intensywno?ci oraz barwy poszczeg?lnych element?w pozwalaj? niemal bezgranicznie manipulowa? percepcj? przestrzeni przez jej u?ytkownik?w.
A gdy noc zawita za oknami,a naturalna sceneria zostanie ukryta przez ciemno?? ? w?a?nie tu z pomoc? przyjdzie inteligentna technologia pozwalaj?c dok?adnie ustaliwedzie intensywono?? ka?dego punktu by ka?dy wiecz?r by? innym spektaklem Smile
Odpowiedz

Pi?knie opisane! Czasami czujesz te klimaty bardziej ni? re?yser Oscarowej produkcji Big Grin
To prawda, ?e mo?liwo?ci s? niemal?e nieograniczone, ale istotna jest r?wnowaga mi?dzy ilo?ci? u?ytego sprz?tu a ko?cowym efektem estetycznym salonu.
Wracaj?c jeszcze raz do LED-?w - warto wspomnie? te? ich praktyczno?? w aspekcie energooszcz?dno?ci oraz ?ywotno?ci diod ledowych kt?ra potrafi zadziwiac? swymi czasokresami pracy.
Ostatecznie wi?c decyzja nale?y do Ciebie Peter; czy chcesz salon pe?en blasku hollywoodzkich premier czy raczej zakamarkowy pok?j pe?en cieni gotowy na kameralne rozmowy Wink
Odpowiedz

I pamietajcie jeszcze jedno wa?n? rzecz ? harmonia kolorystyczna mi?dzy meblami a oswetleniem Wink To mo?e zupe?nie zmieni? postraganie ca?ej aran?acji Big Grin Dobrze dobrany zestaw sprawi ?e kolory b?d? ?ywsze albo bardziej stonowane w zale?nosci od tego jaki efekt chcemy uzyska?!
Moglibysmy tutaj dyskusjonowa? godzinami ale najwa?niejsze ?eby poczu? sie komfortowo we w?asnym domowym azylu Smile
Jak ju? wspomnia??m wczeniej smart home daje mn?stwo mo?liwo?ci ale ka?dy musi sam odpowiedziec sobie na pytanie 'czy warto?' bo zar?wno tradycynojne jak iw nowoczesne podejscia maj? swoje plusy <3
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości