Jak skutecznie zabezpieczy? taras przed przeciekaniem?

Zaczn? od problemu, kt?ry ostatnio mnie dopad?. Zauwa?y?em, ?e po ka?dej wi?kszej ulewie m?j taras zaczyna przecieka?. Woda dostaje si? do wn?trza, co jest koszmarem dla drewnianej pod?ogi w salonie. Wiem, ?e nie tylko ja mam ten problem, wi?c postanowi?em za?o?y? ten w?tek. Jakie s? wasze sposoby na skuteczne zabezpieczenie tarasu przed przeciekaniem?
Odpowiedz

Hej! A widzia?e? ju? nowoczesne membrany hydroizolacyjne? S? super i mo?na je stosowa? na r??nego rodzaju powierzchniach. My?l?, ?e to by?a by ?wietna opcja dla Twojego tarasu! Plus te materia?y s? ?atwe w aplikacji i zapewniaj? d?ugotrwa?? ochron? ? a to zawsze jest co? pozytywnego, prawda?
Odpowiedz

Pragn? wyrazi? swoje zdanie w kontek?cie proponowanego przez koleg?w rozwi?zania. Membrany hydroizolacyjne to faktycznie efektywny spos?b na zwalczanie problemu przenikania wilgoci przez struktury budowlane takie jak tarasy czy balkony. Jednak?e nale?y podkre?li? konieczno?? starannego przygotowania powierzchni przed ich aplikacj? - wszelkie rysy czy ubytki musz? by? odpowiednio za?atane masami uszczelniaj?cymi oraz wa?ne jest r?wnie? zadbanie o odpowiedni spadek powierzchni umo?liwiaj?cy odprowadzenie nadmiaru wody opadowej.
Odpowiedz

R?wnie? pragn? doda? od siebie par? s??w odno?nie tego tematu. Cz?sto pomija si? fakt istotno?ci prawid?owej instalacji systemu odprowadzania wody np. rynien i odp?yw?w, kt?re maj? fundamentalne znaczenie dla zachowania szczelno?ci tarasu. Prawid?owo zamontowane mog? skutecznie zapobiec akumulacji wody i jej przenikaniu do wn?trza konstrukcji.
Odpowiedz

Z w?asnego do?wiadczenia mog? powiedzie?, ?e nie warto oszcz?dza? na materia?ach izolacyjnych. Lepiej zainwestowa? troch? wi?cej w dobry system ni? p??niej mie? podw?jne wydatki na naprawy uszkodze? wynikaj?cych z nieszczelno?ci.
Odpowiedz

KwakSierzant napisał(a):Zauwa?y?em, ?e po ka?dej wi?kszej ulewie m?j taras zaczyna przecieka?.
W takim razie pierwszym krokiem powinno by? dok?adne zdiagnozowanie ?r?d?a problemu. Czy mo?esz okre?li? miejsce, gdzie dochodzi do przeciek?w? Cz?stym b??dem jest brak w?a?ciwej izolacji warstwy znajduj?cej si? bezpo?rednio pod posadzk? tarasow? lub niew?a?ciwie wykonane spoiny mi?dzy p?ytkami.
Odpowiedz

Mam pytanie ? czy kto? tutaj pr?bowa? ju? mo?e technologii p?ynnej gumy do izolacji? Czyta?am artyku?y o tym rozwi?zaniu i wydaje si? ono by? bardzo obiecuj?ce ze wzgl?du na elastyczno?? materia?u i jego adaptacj? do ruch?w konstrukcyjnych budynku.
Odpowiedz

Ostatnio zmaga?am si? z podobnym problemem przy renowacji mojego starego domu na przedmie?ciach Krakowa. Postawi?am ostatecznie na kompleksowe rozwi?zanie ? pocz?wszy od oceny stanu istniej?cej izolacji a? po jej wymian? na nowoczesny system wielowarstwowy ??cz?cy foli? EPDM z matami drena?owymi oraz geow??kninami zapewniaj?cymi dodatkowe odseparowanie warstwy izolacyjnej od mechanicznych uszkodze?.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości