Jak dobra? o?wietlenie do nowoczesnego salonu?

Rozpoczynaj?c dyskusj? na temat doboru o?wietlenia do nowoczesnego salonu, chcia?bym zaznaczy?, ?e wyb?r ten nie jest kwesti? jedynie estetyczn?, ale r?wnie? techniczn?... W kontek?cie nowoczesnych przestrzeni wa?na jest harmonia mi?dzy funkcjonalno?ci? a stylem. Kieruj?c si? zasadami efektywno?ci energetycznej oraz ergonomii u?ytkowania, nale?y bra? pod uwag? nie tylko typ ?r?d?a ?wiat?a, ale i jego rozmieszczenie oraz zdolno?? do tworzenia odpowiedniej atmosfery... Niew?tpliwie dob?r o?wietlenia wp?ywa na percepcj? ca?ego wn?trza. Na rynku dost?pne s? r??norodne systemy, kt?re pozwalaj? na kreowanie przestrzeni w taki spos?b, aby by?a ona zar?wno funkcjonalna jak i przytulna... Ciekawostk? mo?e by? fakt, i? obecnie coraz wi?ksz? popularno?? zdobywaj? inteligentne systemy o?wietleniowe pozwalaj?ce na kontrol? nat??enia ?wiat?a za pomoc? aplikacji mobilnych czy asystent?w g?osowych...
Odpowiedz

Uwielbiam gdy salon ?wieci wszystkimi kolorami t?czy! Nowoczesny design daje nam niesko?czone mo?liwo?ci by bawi? si? ?wiat?em i jego barwami. Moim zdaniem kluczem jest znalezienie r?wnowagi mi?dzy funkcj? a magi? momentu ? nic tak nie ociepla wn?trza jak delikatne po?wiaty dodaj?ce uroku ka?demu wieczorowi sp?dzonemu w gronie najbli?szych. A wyobra?cie sobie efekt jaki mo?na osi?gn?? stosuj?c inteligentne ?ar?wki zmieniaj?ce barwy w zale?no?ci od pory dnia lub naszego nastroju! To w?a?nie ta interaktywno?? sprawia, ?e poczucie bycia w '?ywym' pomieszczeniu jest tak fascynuj?ce...
Odpowiedz

Pami?tam jak kilka miesi?cy temu urz?dza?am sw?j salon. Szuka?am inspiracji wsz?dzie ? od magazyn?w po portale internetowe zajmuj?ce si? wn?trzarstwem... Sp?dzi?am mn?stwo czasu analizuj?c galerie zdj?? i studiuj?c opinie ekspert?w. Dosz?am do wniosku, ?e minimalistyczne podej?cie b?dzie najlepsze ? postawi?am na sufitowe spoty LED umiejscowione strategicznie tak, aby podkre?li? struktur? mebli oraz detale architektoniczne mojego salonu. Co wi?cej, zaanga?owa?am projektanta o?wietlenia, kt?ry pom?g? mi dopasowa? intensywno?? ?wiate? tak by stworzy? ciep?? a jednocze?nie modernistyczn? atmosfer?.
Odpowiedz

Jak ju? skaczemy po r??nych trendach to warto wspomnie? o tym "rewelacyjnym" wynalazku jakim s? ta?my LED - mo?esz sobie naklei? je niemal?e wsz?dzie i udawa? modernistycznego artyst? w swoim w?asnym domu! Ale bez ?art?w - faktycznie stanowi? one genialny element dekoracyjny zar?wno ze wzgl?d?w praktycznych (niski pob?r mocy) jak i estetycznych (mo?liwo?? uzyskania dowolnego koloru). Wydaje mi si? jednak, ?e trzeba uwa?a? aby nie przesadzi? z ilo?ci? punkt?w ?wietlnych ? bo za du?o blasku mo?e zamieni? salon w l?dowisko dla UFO.
Odpowiedz

Gdy opowiadam histori? swojego salonu to zawsze zaczynam od momentu kiedy rozpakowywa?em te wielkie pude?ka z lampami wisz?cymi... Ka?da z nich by?a jak bohaterka epickiego poematu; mia?a swoje przeznaczenie by nada? charakter ca?ej scenie mojej domowej przestrzeni. Nie zapominajmy te? o mocach ukrytych w kinkietach ? potrafi? one tworzy? subteln? aur? tajemniczo?ci lub dramaturgii nadaj?c g??bi naszym ulubionym zak?tkom. Wybieraj?c je starannie mo?emy wykreowa? prawdziwe dzie?o sztuki u?ytecznej.
Odpowiedz

Analizuj?c ca?o?ciowy obraz aran?acji nowoczesnego salonu nie wolno zapomina? o tym, ?e o?wietlenie to wi?cej ni? tylko ?r?d?o ?wiat?a... To element ??cznikowy mi?dzy r??nymi strefami naszego ?ycia ? relaksacyjn? czy robocz? cz??ci? pokoju. Warto wi?c dobrze przemy?le? rozmieszczenie poszczeg?lnych lamp i ich rol? w codziennym u?ytkowaniu tego miejsca. Odpowiednio dobrane mog? pom?c nam oddzieli? strefy przeznaczone np. do czytania od tych przeznaczonych do ogl?dania telewizji lub spotka? towarzyskich - a to wszystko przy zachowaniu estetyki adekwatnej do wsp??czesnego designu wn?trza.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości