Jak wybra? idealne o?wietlenie do salonu?

Witajcie, otworzy?am ten w?tek, poniewa? wielu z nas stoi przed wyborem idealnego o?wietlenia do salonu. Traktujemy to miejsce jako serce domu, przestrze? wsp?ln?, kt?ra ma sprzyja? relaksowi, ale te? imponowa? estetyk?. O?wietlenie odgrywa tu kluczow? rol?. Jakie s? Wasze sposoby na to, aby ?wiat?o tworzy?o atmosfer? i jednocze?nie by?o funkcjonalne? Sama zastanawiam si? nad harmoni? mi?dzy ?wiat?em a kolorem ?cian oraz jak rozmie?ci? ?r?d?a ?wiat?a, by by?y one efektywne i dodawa?y uroku wn?trzu. Zapraszam do dyskusji!
Odpowiedz

A wi?c tak! Wed?ug mnie najwa?niejsza jest r??norodno?? ?r?de? ?wiat?a!!! Musimy mie? mo?liwo?? dostosowania intensywno?ci i kierunku o?wietlenia! Nie mo?e by? tak, ?e mamy jedn? lamp? sufitow? i koniec! Lampy pod?ogowe, kinkiety na ?cianach, ta?my LED pod szafkami ? wszystko to daje niesko?czon? ilo?? opcji!!!
Odpowiedz

?wiat?o ledowe pod szafkami to dla mnie ju? przesz?o?? rodem z 2000-nych Wink Ale zgadzam si? co do r??norodno?ci. Najlepsza rada? Automatyzacja! Inteligentny system o?wietlenia pozwoli Ci dostosowa? wszystko za pomoc? aplikacji w smartfonie. Chcesz romantycznej kolacji? Kilka tapni?? i masz przytulne ?wiate?ko. Potrzebujesz energii do pracy? Bam! ?wiat?o staje si? ch?odniejsze i bardziej pobudzaj?ce.
Odpowiedz

SUPER TEMAT!!! Osobi?cie uwielbiam kombinowa? z O?WIETLENIEM! Wa?ne s? ZONYY!!! Takie obszary gdzie mo?na stworzy? indywidualne warunki o?wietleniowe! St?? jadalniany powinien by? inaczej o?wietlony ni? k?cik czytelniczy czy TV!!! Ka?de miejsce ma swoj? ROL?!
Odpowiedz

Dobra rada dla tych co lubi? praktyczne podej?cie - nie zapominajmy o ?ar?wkach energooszcz?dnych. Warto te? zadba? o jako?? samego ?wiat?a - nie tylko moc lumen?w jest wa?na ale r?wnie? barwa ?wiat?a. Do salonu najlepiej sprawdz? si? ciep?e bia?e barwy, kt?re s? przyjemne dla oka i tworz? domow? atmosfer?.
Odpowiedz

WislaWedrowiec napisał(a):A wi?c tak! Wed?ug mnie najwa?niejsza jest r??norodno?? ?r?de? ?wiat?a!!!
Dobrze prawi kolega; r??norodno?? to klucz do stworzenia idealnego mikroklimatu w salonie. Istotna jest jednak nie tylko ilo?? ?r?de? ?wiat?a, ale tak?e ich rodzaj i intensywno??. Tworzenie warstwowego schematu o?wietleniowego mo?e by? niczym malowanie obrazu - musimy stopniowa? intensywno?? oraz cienie, by uzyska? po??dany efekt artystyczny a zarazem u?ytkowy.
Odpowiedz

No dok?adnie tak! Wyobra?cie sobie jak fajnie mo?na manipulowa? przestrzeni? u?ywaj?c w?a?nie tego schematu warstwowego!!! Lubi? jak mo?na "bawi?" si? intensywno?ci? - to tak jakby dyrygowa? orkiestr?!! I pami?tajmy aby dostosowywa? typ ?r?d?a ?wiat?a do jego przeznaczenia!
Odpowiedz

Haha, 'dyrygowanie orkiestr?', pasuje jak ula? Wink Cho? ja wol? por?wnanie do DJ'a na imprezie ? odpowiednio steruj?c prze??cznikami wprowadzasz ludzi w dobry nastr?j albo przygotowujesz ich na spokojny chillout Big Grin I w?a?nie dlatego inteligentne systemy wygrywaj? ? pozwalaj? na zmian? scenariusza bez wstawania z kanapy!
Odpowiedz

Inteligentne systemy TO JEST TO!!!! Kto raz spr?bowa? automatyzacji ten wie co m?wi?!!! Ale NIE ZAPOMINAJMY O DESIGNIE LAMP!! To one s? WIZYT?WK? naszego salonu!! Mog? by? skromne albo krzycze? DESIGNEM po ca?o?ci!!
Odpowiedz

TechnoMistrz napisał(a):Inteligentny system o?wietlenia pozwoli Ci dostosowa? wszystko za pomoc? aplikacji w smartfonie.
Taka nowoczesno?? ma sens tylko je?li faktycznie u?atwi ?ycie mieszka?com domu. Wszystkie gad?ety powinny s?u?y? czemu? wi?cej ni? tylko pokazaniu "patrzcie jaki mam bajer". Podstawowa funkcjonalno?? jest wa?niejsza od wszelkich dodatkowych efekt?w.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości