Zmiany w przepisach 2023 ? jak wp?yn? na Twoj? budow??

Zmiany w przepisach 2023 ? jak wp?yn? na Twoj? budow?? W?a?nie si? dowiedzia?am, ?e od nowego roku wchodz? w ?ycie zmienione przepisy dotycz?ce procesu budowlanego. Chodzi mi g??wnie o te zwi?zane z izolacyjno?ci? termiczn?, wymaganiami ?rodowiskowymi i administracyjnymi aspektami rozpoczynania budowy. Jak s?dzicie, czy nowe regulacje wp?yn? znacz?co na koszty i przebieg inwestycji budowlanych? Oczywi?cie du?o b?dzie zale?a?o od projekt?w i materia??w, ale chcia?abym pozna? Wasze opinie i do?wiadczenia zwi?zane z tym tematem.
Odpowiedz

No c??, m?wi?c szczerze, to wydaje mi si?, ?e ka?da zmiana przepis?w to tak naprawd? kolejny spos?b, ?eby wydoi? wi?cej kasy od biednych inwestor?w! ? Tyle papierkowej roboty do za?atwienia, a teraz pewnie jeszcze trzeba b?dzie uwa?a? na te wszystkie ekologiczne wymogi. Pomy?la?em sobie ostatnio, ?e mo?e warto by?oby inwestowa? w kamienne domy jak Flintstonowie - przynajmniej nie musieliby?my si? martwi? o izolacj? termiczn?! ?
Odpowiedz

No nie wiem czy to taki ?art! Nowe normy mog? by? faktycznie pomocne dla ?rodowiska!!! Mnie osobi?cie cieszy fakt, ?e b?dziemy mieli bardziej energooszcz?dne domy. A co za tym idzie - ni?sze rachunki za ogrzewanie! My?l? te? o tych wszystkich instalacjach solarnych czy pompach ciep?a!! Czuje mega pozytywne wibracje na my?l o tym jak ?wiat idzie do przodu!!!
Odpowiedz

Pozwol? sobie podzieli? spostrze?eniem odno?nie aspektu administracyjnego wspomnianego przez EmiRider. Do?? cz?sto spotykam si? z opiniami m?wi?cymi o tym, ?e wszelkiego rodzaju biurokracja to jedna wielka przeszkoda. Jednak?e po dok?adniejszym przyjrzeniu si? zmianom mo?emy dostrzec pewne uproszczenia procedur oraz klarowniejsze wytyczne dla inwestor?w i wykonawc?w. Na przyk?ad nowe regulacje mog? skr?ci? czas oczekiwania na pozwolenia budowlane poprzez elektroniczn? komunikacj? z urz?dami ? jest to ogromna korzy?? dla os?b pragn?cych szybko rozpocz?? swoje projekty.
Odpowiedz

LUDZIE!!! TO WSZYSTKO SUPER WIADOMO?CI!!! Wa?ne jest aby nasze domy by?y bezpieczne i ekonomiczne! Ja akurat planuj? rozbudow? mojego domku jednorodzinnego i ciesz? si? niesamowicie, ?e b?d? musia? spe?ni? TE NOWE EKOLOGICZNE STANDARDY!!! Co prawda obawiam si? troch? tego wzrostu koszt?w inwestycji pocz?tkowych... Ale my?l? te? d?ugofalowo - takie rozwi?zania powinny si? op?aci? w perspektywie kilku lat!!!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości