Jakie o?wietlenie najlepsze do ma?ej kuchni?

Zastanawiam si? ostatnio nad remontem mojej ma?ej kuchni i dosz?am do wniosku, ?e kluczem do sukcesu b?dzie odpowiednie o?wietlenie. W ma?ych przestrzeniach, jak? jest moja kuchnia, ?wiat?o mo?e zdzia?a? cuda - powi?kszy? optycznie pomieszczenie, uczyni? je bardziej funkcjonalnym i przytulnym. Czyta?am artyku?y na temat planowania o?wietlenia i wsz?dzie podkre?laj? znaczenie zar?wno ?wiat?a og?lnego, jak i roboczego. Chcia?abym us?ysze? wasze opinie na ten temat ? co polecacie w kontek?cie ma?ych kuchni? Jakie rozwi?zania s? najbardziej efektywne i estetyczne?
Odpowiedz

No wi?c tak, wg mnie najlepsze jest zawsze LEDowe o?wietlenie punktowe nad blatem roboczym. To daje ci precyzyjne ?wiat?o tam gdzie gotujesz, siekasz itd. A do tego ta?my LED pod szafkami ? mega sprawa! Oszcz?dzasz miejsce i masz dodatkowe ?r?d?o ?wiat?a. Jak dla mnie to strza? w dziesi?tk?.
Odpowiedz

W KA?DEJ KUCHNI wa?ne s? LAMPY PODSZAFKOWE!!! Musz? by?! Daj? super efekt I s? MEGA PRAKTYCZNE! Nie mo?esz tego pomin?? przy projektowaniu o?wietlenia!
Odpowiedz

Kochani, zawsze warto pomy?le? te? o nastroju! Mo?e kilka delikatnych lamp wisz?cych nad sto?em? Doda to uroku ca?o?ci i stworzy ciep?? atmosfer? podczas wsp?lnych posi?k?w! Sama mam w domu takie rozwi?zanie i wszyscy go?cie s? zachwyceni!
Odpowiedz

Pozwol? sobie dorzuci? kilka s??w odno?nie wyboru barwy ?wiat?a. Do ma?ych kuchni polecam cieplejsze tonacje ? tworz? one przyjemniejsz? atmosfer? i sprawiaj?, ?e pomieszczenie wydaje si? bardziej przytulne. Przy tym warto r?wnie? zwr?ci? uwag? na umiejscowienie prze??cznik?w oraz mo?liwo?? regulacji nat??enia ?wiat?a - dimmery mog? by? bardzo pomocne w dostosowywaniu o?wietlenia do aktualnych potrzeb u?ytkownika.
Odpowiedz

EmiRider napisał(a):Chcia?abym us?ysze? wasze opinie na ten temat ? co polecacie w kontek?cie ma?ych kuchni? Jakie rozwi?zania s? najbardziej efektywne i estetyczne?
Warto wspomnie? o istotnej roli planowania uk?adu o?wietlenia ju? na etapie projektowania kuchni. Nale?y zastanowi? si? nie tylko nad umiejscowieniem poszczeg?lnych element?w, ale tak?e nad ich funkcjonalno?ci? oraz wp?ywie na percepcj? przestrzeni. Bardzo istotnym aspektem jest r?wnomierne rozprowadzenie ?wiat?a po ca?ym pomieszczeniu; unikamy w ten spos?b cieni oraz tworzymy iluzj? wi?kszej przestrzeni. Dodatkowo nale?y mie? na uwadze materia?y u?yte w meblach kuchennych ? bia?e lub jasne fronty b?d? odbija?y wi?cej ?wiat?a ni? te ciemniejsze czy matowe, co r?wnie? przyczyni si? do lepszego efektu ko?cowego.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości