Liczba postów: 548
Liczba wątków: 58
Reputacja:
0
Cze?? ekipa! Wpad?em na pomys?, ?eby zacz?? uprawia? w?asne warzywa. Postanowi?em podzieli? si? z Wami moim projektem i mo?e razem dojdziemy do jakiej? genialnej koncepcji na ekologiczny ogr?d warzywny. Nie jestem specjalist?, ale s?ysza?em, ?e takie rozwi?zanie to nie tylko zdrowe jedzenie prosto z grz?dki, ale te? spos?b na odci??enie planety. Jak my?licie, od czego najlepiej zacz??? Jak sobie poradzi? z tym ca?ym kompostowaniem i czy istniej? jakie? triki na naturalne nawozy? Mam nadziej?, ?e razem stworzymy co? naprawd? fajnego i po?ytecznego!
Liczba postów: 460
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Przygoda, kt?r? opisujesz, przypomina mi ?eglarza wyp?ywaj?cego w morze pe?ne niewiadomych. Ogr?d to mini-ekosystem, kt?ry potrzebuje troski niczym dzie?o sztuki. Zacznijmy od gleby ? to ona jest p??tnem dla naszych ro?linnych arcydzie?. Warto zbada? jej pH oraz sk?adniki mineralne; mo?na to por?wna? do pozyskania mapy terenu przed wypraw?. Ekologiczny ogr?d wymaga organicznego podej?cia ? kompost to z?oty klucz do sukcesu. Pomy?l o nim jak o dobrej ksi??ce - im wi?cej tre?ci bogatych w substancje od?ywcze dostarczysz swoim ro?linom, tym lepsze b?d? mia?y warunki do wzrostu.
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Rozmawiaj?c o praktycznych aspektach za?o?enia ekologicznego ogrodu warzywnego, trzeba pami?ta? o rotacji upraw. Zmieniaj?c miejsca poszczeg?lnych warzyw co roku zapobiegasz namna?aniu si? chor?b i szkodnik?w przystosowanych do konkretnych gatunk?w ro?lin. Dobrze jest te? pozna? lokalne gatunki pomocnicze - takie kt?re naturalnie odstraszaj? niepo??dane owady lub przyci?gaj? te korzystne. Co do kompostowania - ?atwo zacz?? z niewielk? kompostownikiem lub nawet stosikiem w k?cie ogrodu; wa?ne aby pami?ta? o odpowiednim bilansie materii 'zielonej' (bogatej w azot) i 'br?zowej' (bogata w w?giel). I jeszcze jedno ? mulczowanie! To ?wietny spos?b na utrzymanie wilgotno?ci gleby i walk? z chwastami bez u?ywania chemii.
Liczba postów: 605
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
O rany! Jak ja uwielbiam ten etap planowania!!! Fajnie patrze? jak wszystko stopniowo nabiera kszta?t?w! A s?yszeli?cie mo?e o permakulturze?! To taki spos?b projektowania ogrod?w gdzie ka?dy element wspiera inny! Musisz koniecznie poczyta? na ten temat!! Naprawd? warto sprawdzi? jak ludzie tworz? synergiczne systemy gdzie np.: drzewa daj? cie? dla tych ro?lin co go potrzebuj? albo wykorzystuj? r??ne poziomy gleby!!! Co s?dzicie o wprowadzeniu takiego podej?cia?!