P?kni?cia p?ytek na balkonie ? jak zaradzi??

Ostatnio postanowi?em zaj?? si? moim balkonem, kt?ry niestety zacz?? pokazywa? oznaki zu?ycia. Zauwa?y?em, ?e p?ytki zacz??y p?ka? i nie wiem do ko?ca jak sobie z tym poradzi?. Szuka?em r??nych przyczyn i sposob?w naprawy w internecie i wydaje mi si?, ?e problem mo?e le?e? w z?ej izolacji lub niew?a?ciwym spoinowaniu. Zastanawiam si?, czy kto? z was mia? podobny problem i jak go rozwi?za?? Czyta?em artyku?y na temat stosowania specjalnych mat dylatacyjnych, kt?re mog? pom?c unikn?? takich problem?w w przysz?o?ci. Mo?e kto? ma do?wiadczenie z tymi produktami?
Odpowiedz

StaryKowal napisał(a):Czyta?em artyku?y na temat stosowania specjalnych mat dylatacyjnych
No prosz?, internet pe?en jest rad od "ekspert?w", kt?rzy ostatni raz widzieli balkon na zdj?ciu. Ale zostawmy to. P?kaj?ce p?ytki to klasyczna sprawa ? ciesz si?, ?e tylko one a nie ca?y budynek! ? Maty dylatacyjne to jeden ze sposob?w, ale pami?taj te? o w?a?ciwej hydroizolacji ? bez tego ?adna mata ci nie pomo?e. Co do spoinowania ? je?li masz szerokie spoiny, to rzeczywi?cie mog? pojawi? si? problemy ze skurczem materia?u przy zmianach temperatury. Najlepiej jest zastosowa? elastyczn? zapraw? spoinuj?c?. I oczywi?cie sprawd? poziom wilgotno?ci ? mo?e trzeba b?dzie poprawi? drena??
Odpowiedz

Przed laty sam budowa?em dom nad brzegiem malowniczego jeziora i tak?e boryka?em si? z problemem p?kaj?cych p?ytek na tarasie... To by?a prawdziwa odysseja. Jak wiesz drogi kolego, diabe? tkwi w szczeg??ach ? przyczyn takiej sytuacji mo?e by? wiele. W moim przypadku winna by?a z?ej jako?ci fuga oraz niewystarczaj?ca izolacja termiczna pod?o?a co powodowa?o napr??enia termiczne (a? czuj? ten ch??d rankiem). Rozwi?zaniem by?o kompleksowe podej?cie - usuni?cie starych p?yt, na?o?enie warstwy izolacyjnej oraz ponowne u?o?enie nowych p?yt z u?yciem wysokiej jako?ci fugi elastycznej dopasowanej do ekstremalnych warunk?w atmosferycznych.
Odpowiedz

TechnoMistrz napisał(a):P?kaj?ce p?ytki to klasyczna sprawa
Oczywi?cie zgadza si? ? wilgotno?? i zmiany temperatur maj? tu du?y wp?yw, ale warto te? wspomnie? o innych czynnikach takich jak ?le wykonana warstwa kleju pod p?ytkami lub nawet nier?wno?ci samego balkonu jako konstrukcji no?nej. Fakt jest taki, ?e zar?wno mata dylatacyjna jak i hydroizolacja s? istotne dla zachowania trwa?o?ci uk?adanej nawierzchni balkonowej. Dzi?ki za sugesti? dotycz?c? elastycznej zaprawy spoinuj?cej - wydaje mi si? to dobrym tropem.
A co do historii kolegi peter2k ? twoje do?wiadczenia s? dla mnie bardzo cenne; mam nadziej? ?e m?j balkon r?wnie? przejdzie tak udan? transformacj?.
Odpowiedz

Oh tak! Balkony potrafi? by? prawdziwymi dramatami - szczeg?lnie te scenariusze deszczowe gdzie ka?da kropla szuka drogi ucieczki... przez tw?j salon! Co do tej wilgotno?ci o kt?rej wspomnia?e? StaryKowal - ciekawe jest to jak cz?sto ludzie zapominaj? o odpowiedniej wentylacji podposadzkowej; wszystko musi oddycha? ??cznie ze strukturami budowlanymi! A ju? najgorsze co mo?na zrobi? to ignorowa? pierwsze znaki ostrzegawcze jak te w?a?nie rysy czy sp?kania... Skoro mata dylatacyjna jest rozwa?ana w kontek?cie prewencji przed przysz?ymi uszkodzeniami - nale?y j? dobrze przymocowa? aby unikn?? "p?ywania" p?yt.
Odpowiedz

Ach ta nostlagia! Pami?tam czasy gdy mieszkanie bez balkonu by?o niemal niedopuszczalnym absurdem architektonicznym! Obecnie ludzie cz?sto lekcewa?? jego znaczenie oraz wymogi techniczne stoj?ce za prawid?owo wykonanym tarasem czy loggi?... Chcia?bym podkre?li? s?owa TechnoMistrza odno?nie wentylacji podposadzkowej ? by? to kluczowy element mojej w?asnej renowacji tarasu nad jeziorem... To w?a?nie tamten ?wie?y poranny powiew powietrza przesuwaj?cy si? delikatnie przez precyzyjnie umieszczone otwory wentylacyjne da? mi pewno?? dobrego wykonania zadania.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości