Liczba postów: 573
Liczba wątków: 49
Reputacja:
0
Ostatnio postanowi?em zaj?? si? moim balkonem, kt?ry niestety zacz?? pokazywa? oznaki zu?ycia. Zauwa?y?em, ?e p?ytki zacz??y p?ka? i nie wiem do ko?ca jak sobie z tym poradzi?. Szuka?em r??nych przyczyn i sposob?w naprawy w internecie i wydaje mi si?, ?e problem mo?e le?e? w z?ej izolacji lub niew?a?ciwym spoinowaniu. Zastanawiam si?, czy kto? z was mia? podobny problem i jak go rozwi?za?? Czyta?em artyku?y na temat stosowania specjalnych mat dylatacyjnych, kt?re mog? pom?c unikn?? takich problem?w w przysz?o?ci. Mo?e kto? ma do?wiadczenie z tymi produktami?
Liczba postów: 439
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Przed laty sam budowa?em dom nad brzegiem malowniczego jeziora i tak?e boryka?em si? z problemem p?kaj?cych p?ytek na tarasie... To by?a prawdziwa odysseja. Jak wiesz drogi kolego, diabe? tkwi w szczeg??ach ? przyczyn takiej sytuacji mo?e by? wiele. W moim przypadku winna by?a z?ej jako?ci fuga oraz niewystarczaj?ca izolacja termiczna pod?o?a co powodowa?o napr??enia termiczne (a? czuj? ten ch??d rankiem). Rozwi?zaniem by?o kompleksowe podej?cie - usuni?cie starych p?yt, na?o?enie warstwy izolacyjnej oraz ponowne u?o?enie nowych p?yt z u?yciem wysokiej jako?ci fugi elastycznej dopasowanej do ekstremalnych warunk?w atmosferycznych.
Liczba postów: 482
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Oh tak! Balkony potrafi? by? prawdziwymi dramatami - szczeg?lnie te scenariusze deszczowe gdzie ka?da kropla szuka drogi ucieczki... przez tw?j salon! Co do tej wilgotno?ci o kt?rej wspomnia?e? StaryKowal - ciekawe jest to jak cz?sto ludzie zapominaj? o odpowiedniej wentylacji podposadzkowej; wszystko musi oddycha? ??cznie ze strukturami budowlanymi! A ju? najgorsze co mo?na zrobi? to ignorowa? pierwsze znaki ostrzegawcze jak te w?a?nie rysy czy sp?kania... Skoro mata dylatacyjna jest rozwa?ana w kontek?cie prewencji przed przysz?ymi uszkodzeniami - nale?y j? dobrze przymocowa? aby unikn?? "p?ywania" p?yt.
Liczba postów: 439
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Ach ta nostlagia! Pami?tam czasy gdy mieszkanie bez balkonu by?o niemal niedopuszczalnym absurdem architektonicznym! Obecnie ludzie cz?sto lekcewa?? jego znaczenie oraz wymogi techniczne stoj?ce za prawid?owo wykonanym tarasem czy loggi?... Chcia?bym podkre?li? s?owa TechnoMistrza odno?nie wentylacji podposadzkowej ? by? to kluczowy element mojej w?asnej renowacji tarasu nad jeziorem... To w?a?nie tamten ?wie?y poranny powiew powietrza przesuwaj?cy si? delikatnie przez precyzyjnie umieszczone otwory wentylacyjne da? mi pewno?? dobrego wykonania zadania.