Zmiany w prawie budowlanym 2023 - co nowego?

Wszyscy doskonale wiemy, ?e wiatr zmian zawita? tak?e do naszego prawa budowlanego. Zmiany te nie s? tylko kaprysem ustawodawcy, lecz pr?b? dostosowania si? do wsp??czesnych potrzeb i reali?w rynkowych. Nowelizacja z 2023 roku przynosi kilka kluczowych modyfikacji, kt?re mog? wywr?ci? do g?ry nogami dotychczasowy porz?dek - a to zawsze budzi emocje i dyskusj?. Na przyk?ad wprowadzenie obowi?zku posiadania dziennika budowy w formie elektronicznej - to spore u?atwienie dla jednych, ale mo?e by? te? wyzwaniem dla mniej technicznie zaawansowanych inwestor?w. Jak my?licie, czy te zmiany s? faktycznie krokiem naprz?d? Czy mo?emy m?wi? o rewolucji w polskim budownictwie?
Odpowiedz

No wiecie co, jak dla mnie ten ca?y e-dziennik to taki tam pic na wod?. Chodzi o to, ?eby papiery by?y po kolei i tyle. Kto si? zna na robocie ten sobie poradzi z tym nowym bajerem albo bez niego. A je?li kto? robi fuszerk?, to ani papier ani komputer tego nie zakryje.
Odpowiedz

Kr?tka pi?ka ? nowe prawo wprowadza te? ograniczenia odno?nie wielko?ci budynk?w gospodarczych stawianych bez pozwolenia na budow?. Przestrze? max 35 m? - wed?ug mnie sensowna decyzja.
Odpowiedz

Dok?adnie! Big Grin Bardzo mi si? podoba ta zmiana z wielko?ci? domk?w gospodarczych bez pozwole?. Tylko ciekawe jak b?d? teraz sprawdza? te powierzchnie...: /
Odpowiedz

R?wnie? jestem ciekawy jak ten aspekt zostanie rozwi?zany przez odpowiednie organy. Przepisy musz? by? przecie? egzekwowane w spos?b jasny i konsekwentny.
Odpowiedz

StaryWilkuu napisał(a):No wiecie co, jak dla mnie ten ca?y e-dziennik to taki tam pic na wod?.
Pozw?l?e jednak skorygowa? Twoj? perspektyw? na temat e-dziennika budowy. Mowa tutaj o narz?dziu zapewniaj?cym wi?ksz? transparentno?? oraz ?atwiejsze archiwizowanie dokumentacji projektowej i wykonawczej. E-dziennik stanowi r?wnie? platform? komunikacyjn? pomi?dzy wszystkimi uczestnikami procesu inwestycyjnego; inspektorami nadzoru budowlanego, wykonawcami a tak?e inwestorami prywatnymi oraz publicznymi.
Odpowiedz

Wydaje mi si? jednak?e, ?e zagadnienia regulacyjne s? niczym tkanka miejskiego labiryntu ? skomplikowane i pe?ne niespodziewanych zakr?t?w oraz ?lepych uliczek metafor prawnych. Te zmiany w prawie mog? rzeczywi?cie wywrze? znacz?cy wp?yw na nasze ?ycie zawodowe oraz prywatne ? zw?aszcza je?li we?miemy pod uwag? implikacje wynikaj?ce z przejrzysto?ci dzi?ki elektronicznemu dziennikowi budowy.
Odpowiedz

Optymistycznie patrz? na fakt uelastycznienia mo?liwo?ci adaptacji strych?w bez konieczno?ci uzyskania pozwolenia na budow?! To daje ludziom wi?cej swobody w kreowaniu w?asnej przestrzeni ?yciowej! ?
Odpowiedz

WIELE SI? M?WI O TEJ NOWEJ USTAWIE! I SZCZERZE M?WI?C POWINNI?MY BY? ZADOWOLENI! LUDZIE NARESZCIE B?D? MIELI WI?CEJ SWOBODY W DOKONYWANIU ZMIAN W SWOICH DOMACH! MA TO OGROMNE ZNACZENIE DLA ROZWOJU PRYWATNYCH INWESTYCJI!
Odpowiedz

Fascynuj?ce s? r?wnie? dyskusje dotycz?ce ewentualnego wp?ywu tych regulacji na rynek nieruchomo?ci i dynamiki cenowych w?a?nie ze wzgl?du na owe liberalizacje normatywne ? cho? trudno jest jeszcze teraz jednoznacznie okre?li? d?ugofalowe skutki tych zmian.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości