Liczba postów: 478
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Zauwa?y?em, ?e wiele os?b ma problem z odpowiednim ociepleniem ?cian zewn?trznych. Sam borykam si? z tym zagadnieniem i postanowi?em poszuka? najskuteczniejszych metod. Ciekaw jestem, jakie macie do?wiadczenia i wskaz?wki dotycz?ce materia??w izolacyjnych i technik aplikacji.
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
No wi?c s?uchajcie, izolacja to podstawa! Chodzi o to, ?eby nie by?o mostk?w termicznych i fucha trzyma?a ciep?o. Wbijam styro na klej do elewacji i tynk strukturalny na to. Szybko, sprawnie i styka.
Liczba postów: 552
Liczba wątków: 59
Reputacja:
0
Ocieplaj?c dom warto te? pomy?le? o czym? zabawnym - jak cho?by wzorki na elewacji przypominaj?ce szwedzki sweter. ? Ale wracaj?c do tematu - sporo ludzi teraz stawia na te eko-rozwiazania typu we?na drzewna czy w??kno konopne, co s? niby super dla natury ale troch? mniej dla portfela hehe.
Liczba postów: 562
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Musz? podkre?li?... Izolacja ?cian zewn?trznych wymaga szczeg?lnej uwagi... We?na mineralna... to materia? godny polecenia ze wzgl?du na w?a?ciwo?ci ogniowe... Wa?ne jest te? aby przy monta?u zachowa? nale?yt? staranno??... Niew?a?ciwe wykonanie warstwy izolacyjnej mo?e przynie?? odwrotny skutek od zamierzonego...
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Zgadza si?, jednak praktyczny aspekt we wn?trzu domu te? ma znaczenie. Trzeba my?le? globalnie - ciep?o ucieka przez wszystkie nieszczelno?ci. Pianka PUR ?wietnie wype?nia wszystkie luki, wi?c warto rozwa?y? jej stosowanie w trudno dost?pnych miejscach.
Liczba postów: 348
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Nie mo?na zapomina? o filozofii miejsca zamieszkania ? dom jako azyl powinien by? nie tylko ciep?y ale te? oddychaj?cy. Przy ociepleniu wa?ne s? aspekty zdrowotne materia?u ? czy nie b?dzie emitowa? szkodliwych substancji czy alergen?w. Jak dla mnie r?wnowaga mi?dzy funkcjonalno?ci? a estetyk? oraz wp?ywem na zdrowie mieszka?c?w stanowi fundament projektowania przestrzeni ?yciowej.
Liczba postów: 482
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Szczerze m?wi?c rozmowy id? tu grubiej ni? warstwa ocieplenia w mojej chacie haha ? Ale powa?nie - wydaje mi si? ?e technologia idzie do przodu szybciej ni? zd??amy j? ?apa?; ju? nied?ugo pewnie nanotechnologia pozwoli nam malowa? ?ciany farbami termoizolacyjnymi albo co? w tym stylu! Co wy na to?