Liczba postów: 481
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
Cze?? ekipa! Postanowi?em za?o?y? ten w?tek, bo jestem pewien, ?e nie tylko ja mam sporo pyta? odno?nie nowelizacji przepis?w budowlanych w 2023 roku. Wiadomo, ?e zmiany s? do?? istotne i wp?yn? na ca?y proces inwestycyjny. Wiele m?wi si? o zwi?kszeniu roli architekta i uproszczeniu procedur administracyjnych. Mo?e kto? z Was jest ju? po g??bszej analizie i m?g?by rzuci? troch? ?wiat?a na najwa?niejsze aspekty? Z tego co si? orientuj? to temat dotyczy zar?wno du?ych deweloper?w jak i indywidualnych inwestor?w planuj?cych budow? domu jednorodzinnego.
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Witajcie! Jak dobrze, ?e poruszasz ten temat, StaryWilkuu! ?ledz? zmiany w prawie budowlanym i musz? powiedzie?, ?e te nowo?ci mog? naprawd? usprawni? wiele kwestii. Chodzi przede wszystkim o uproszczenie proces?w - ju? sama my?l o mniejszej ilo?ci biurokracji rozja?nia mi dzie?! Co ciekawe, s?ysza?am r?wnie? o wprowadzeniu "ustawowych wzorc?w" dla niekt?rych typ?w obiekt?w ? to mo?e by? rewolucja w podej?ciu do projektowania. Oczywi?cie, ka?da zmiana ma swoje plusy i minusy, ale og?lna idea wydaje si? bardzo obiecuj?ca!
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Hejka! Rzeczywi?cie ekscytuj?ce czasy dla nas bran?yst?w!!! ??? Uwa?am, ?e ka?dy z nas powinien dok?adnie przeanalizowa? te zmiany - mog? mie? one ogromny wp?yw na nasz? codzienn? prac?!!! Przede wszystkim liczy si? tutaj czas - je?li faktycznie uda si? skr?ci? procedury administracyjne to wielu inwestor?w b?dzie mog?o szybciej realizowa? swoje projekty. A jak wszyscy wiemy - czas to pieni?dz!!! Jestem szczeg?lnie ciekawy tych "ustawowych wzorc?w", kt?re wspomnia?a? ?wiat?owstr?t - brzmi jak co?, co mo?e nam naprawd? pom?c!
Reputacja:
0
No w?a?nie ta sprawa "ustawowych wzorc?w" te? mnie mocno interesuje. Sugerowa?oby to pewn? standaryzacj? i mo?e nawet jako inwestor-indywidualista b?dziemy mogli unikn?? cz??ci formalno?ci? Pytanie tylko czy to nie ograniczy nadmiernie swobody tw?rczej architekt?w? Bo z jednej strony upro?ci sprawy ale czy przypadkiem nie stworzymy sobie miejskiego pejza?u pe?nego jednakowych "klon?w"? I co s?dzicie o zwi?kszonej roli architekta ? czy faktycznie pomo?e to w lepszym koordynowaniu projektu?
Reputacja:
0
Zgadzam si? ze stwierdzeniem o potencjalnym ryzyku monotonii w projektach architektonicznych. Niemniej jednak uwa?am, ?e odpowiednio opracowane wzorce mog? by? elastyczne i pozostawi? pole do popisu dla kreatywno?ci. Co wi?cej, taka standardyzacja mo?e przyczyni? si? do obni?enia koszt?w oraz podniesienia jako?ci wykonania dzi?ki wypracowanym najlepszym praktykom. Je?li chodzi o rol? architekta ? osobi?cie jestem pe?na entuzjazmu! To oni maj? najszersz? perspektyw? na ca?o?? projektu oraz jego integracj? z otoczeniem ? ich wi?ksze zaanga?owanie powinno przynie?? korzy?ci ca?emu procesowi budowlanemu.
Reputacja:
0
Dobrze prawi ?wiat?owstr?t!!! Architekci graj? kluczowe role w kreowaniu przestrzeni ? warto wi?c da? im wi?cej mo?liwo?ci do dzia?ania!!! Pomys?y na elastyczno?? ustawowych wzorc?w r?wnie? brzmi? obiecuj?co! ? Tak samo wa?ne jest zapewnienie wysokiego standardu realizacji projekt?w - przy mniejszej biurokracji mo?na by skupi? wi?cej uwagi na samych detalach konstrukcyjnych oraz designie!!! Trzymam kciuki za te zmiany!!!
Reputacja:
0
No tak, te argumenty brzmi? sensownie. Wygl?da na to, ?e trzeba b?dzie dok?adnie ?ledzi? interpretacje tych nowych regulacji przez organy administracyjne oraz pierwsze realizacje wed?ug nowych regu?ek... A co my?licie o zmianach dotycz?cych energooszcz?dno?ci? Wida? globalny trend w stron? ekologii i zdaje si?, ?e polskie prawo r?wnie? pr?buje nad??a? za tymi standardami.
Reputacja:
0
Ahh energooszcz?dno?? ? moje ulubione zagadnienie ostatnimi czasy! Naprawd? inspiruje mnie widok domk?w pasywnych i r??nego rodzaju rozwi?za? ekologicznych stosowanych we wsp??czesnym budownictwie. Prace nad tym aspektem id? pe?n? par? i wyra?nie odpowiadaj? potrzebom naszych czas?w. Wprowadzenie bardziej restrykcyjnych norm dotycz?cych efektywno?ci energetycznej by?oby logicznym krokiem naprz?d ku lepszej przysz?o?ci dla wszystkich ? zar?wno dla mieszka?c?w jak i dla samego ?rodowiska naturalnego.
Reputacja:
0
Energooszcz?dno?? FTW (For The Win)!!! ? To niesamowicie wa?ne aby?my dbali o nasz? planetk? ? a energooszcz?dne rozwi?zania s? tutaj kluczem!!! Mam nadziej? ?e te nowe regulacje b?d? daleko id?ce i realnie wprowadz? wymagane zmiany bez zb?dnej zw?oki! Czas pokaza? ?wiatu ?e polskie budownictwo stoi na stra?y zieleni!!!