Liczba postów: 605
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Witam wszystkich! Musz? przyzna?, ?e dzisiaj przeczyta?em ?wietny artyku? o najnowszych technologiach w projektowaniu i musia?em si? tym podzieli?! Nowinki takie jak wirtualna rzeczywisto?? (VR) czy druk 3D staj? si? coraz bardziej dost?pne dla projektant?w. Co s?dzicie o wp?ywie tych technologii na nasz? bran???! Chcia?bym us?ysze? Wasze opinie!!!
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
No cze??! S?uchajcie, to z VR to jest mega opcja, przerabia?em ju? kilka demo i masz feeling jakby? by? w ?rodku projektu. Moim zdaniem to zmienia gr?, bo klient od razu widzi efekt ko?cowy i ?atwiej mu wyobrazi? sobie ca?o??. A co do druku 3D to my?l?, ?e fajnie uzupe?nia tradycyjne metody - mo?na prototypowa? r??ne elementy na szybko.
Liczba postów: 481
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
VR jest spoko, ale bez przesady z hype'em. To tylko narz?dzie jak ka?de inne i nie zawsze pasuje do ka?dego projektu. Trzeba pami?ta?, ?e niekt?rzy klienci wol? stare dobre renderki albo nawet rysunki techniczne. Druk 3D natomiast otwiera nowe mo?liwo?ci dla customowych rozwi?za?, szczeg?lnie gdy mowa o unikatowych elementach wn?trza.
Liczba postów: 439
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
W epoce cyfrowej rewolucji budz?cej skojarzenia z science-fiction rodem z powie?ci Gibsona czy Stephensona, oczarowany jestem post?pem technologicznym w dziedzinie architektury i designu wn?trz. Imagine a room where every curve and hue is born from the swirling chaos of creativity harnessed by the precise machinery of a 3D printer; it's like watching an artist's most feverish dreams take tangible form before our very eyes.
Liczba postów: 482
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Ha! Technologia VR mo?e faktycznie by? zabawnym gad?etem na pokazy dla klient?w - "Patrz pan/pani co ja tu mam!" Ale szczerze? Wiadomo przecie?, ?e prawdziwy talent designer'a le?y w umys?u a nie w goglach... Chocia? fakt faktem ? przydatno?? druku 3D jako wsparcie w realizacji niestandardowych koncepcji jest bezsprzeczna.
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Bardzo mnie ciekawi? te nowinki technologiczne! Czy kto? z Was ma do?wiadczenie w implementacji tych rozwi?za?? Jakie s? Wasze obserwacje dotycz?ce wp?ywu na proces pracy ? od pomys?u po finalny produkt?
Liczba postów: 438
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Ach prosz? was... Te ca?e nowinki to nic innego jak kolejny spos?b na wyduszenie kasy od klient?w kt?rzy my?l? ?e kupuj? 'przysz?o??'. Niech no tylko pierwszy VR zawiedzie podczas prezentacji albo drukarka 3D utknie... Zaraz wr?cicie z podkulonym ogonem do AutoCAD'a haha.
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Interesuje mnie praktyczna strona tej dyskusji. Czy korzystanie z VR rzeczywi?cie skraca czas akceptacji projektu przez klienta? Jak to wygl?da ze skalowalno?ci? modeli w druku 3D - czy wystarcz? standardowe formaty czy potrzeba specjalistycznych urz?dze??