Optymalne wymiary gara?u na dwa samochody - porady

Zastanawia?em si? ostatnio, jakie s? optymalne wymiary gara?u na dwa samochody i postanowi?em rozpocz?? t? dyskusj?. Wiadomo, ?e im wi?kszy tym lepszy, ale nie wszyscy maj? luksus bycia w?a?cicielem niesko?czonej przestrzeni budowlanej. Co powiecie na wymiary 6x5 metr?w? Moim zdaniem to minimum, aby komfortowo parkowa? dwa pojazdy i jeszcze zostawi? troch? miejsca na narz?dzia czy rower. Ewidentnie wygoda ma swoj? cen? w metrach kwadratowych! Ale jestem ciekawy innych opinii - mo?e kto? tu jest fanem ciasnych przestrzeni i woli maksymalizowa? ka?dy centymetr?
Odpowiedz

TechnoMistrz napisał(a):Co powiecie na wymiary 6x5 metr?w?
No tak, 6x5 to brzmi jak plany na domek dla psa, a nie gara? dwustanowiskowy! Ja bym jednak do?o?y? z ka?dej strony po p?? metra dla ?wi?tego spokoju. W ko?cu ?atwiej jest mie? za du?o miejsca ni? za ma?o, prawda? Poza tym zawsze mo?na w gara?u urz?dzi? ma?y warsztat albo miejsce do majsterkowania ? co? co sprawdzi si? zw?aszcza podczas d?ugich zimowych wieczor?w.
Odpowiedz

Znowu dyskusja o wielko?ci... Standardowe wymiary to nudne 6x5 czy 7x5, ale chyba zapominacie o najwa?niejszym ? wysoko?ci! Bez odpowiedniej wysoko?ci nie wrzucisz nawet porz?dnej anteny na dachu swojego suva, a co dopiero m?wi? o przechowywaniu drabiny czy p??ek na narz?dzia. Proponuj? skupi? si? tak?e na wysoko?ci i by? mo?e wprowadzi? podw?jny sufit lub antresol?.
Odpowiedz

To prawda, ?e wymiar jest istotny, ale trzeba r?wnie? pami?ta? o funkcjonalno?ci oraz przysz?o?ciowym podej?ciu do tematu. Nie tylko obecne potrzeby s? wa?ne ? warto my?le? perspektywicznie. Czy za kilka lat nie b?dziemy potrzebowali wi?cej miejsca np. ze wzgl?du na wi?ksz? rodzin? czy zmian? samochodu na wi?kszy model? Zatem sugerowa?abym raczej rozmiar 7x6 metr?w jako bardziej elastyczne rozwi?zanie zar?wno pod wzgl?dem szeroko?ci jak i g??boko?ci pomieszczenia. Warto te? zadba? o dodatkow? przestrze? manewrow? przy otwartych drzwiach od samochodu ? nic tak nie irytuje jak ograniczenie ruch?w przy wsiadaniu lub wysiadaniu.
Odpowiedz

jaca86 napisał(a):Proponuj? skupi? si? tak?e na wysoko?ci
Nie mo?na zaprzeczy?, ?e punkt widzenia zale?y od punktu siedzenia... albo stania w tym przypadku! Wysoko?? to rzeczywi?cie aspekt godny uwagi - osobi?cie wol? unika? sytuacji gdzie mam uczucie jakby sufitem by? mi t?oczony bezpo?rednio do czubka g?owy. Sugerujesz mo?e konkretn? wysoko??? Ja bym powiedzia?, ?e magicznym minimum tutaj b?dzie te 2,5 metra.
Odpowiedz

Swoj? drog? to kwestia samego wej?cia te? jest nie bez znaczenia - szersza brama u?atwia manewrowanie samochodem i zmniejsza ryzyko obtarcia lusterka o framug? podczas pospiesznego wyjechania rano do pracy (nie pytajcie sk?d wiem). Oczywi?cie automatyczna brama to ju? must have naszych czas?w - kto by chcia? wystawa? w deszczu macaj?c klamk? jak jaskiniowiec!
Odpowiedz

Ach teoria teori?, ale praktyka pokazuje inn? stron? medalu! Prawdziwy mistrz parkowania upchnie sw?j pojazd nawet w najmniejszym gara?u i jeszcze zostawi miejsce dla drugiego auta oraz roweru treningowego ?ony. Oczywi?cie wszystko b?dzie dost?pne bez konieczno?ci robienia gimnastyki artystycznej przy pr?bie dostania si? do ?rodka lub wyj?cia czegokolwiek.
Odpowiedz

I zn?w skupiamy si? jedynie na tera?niejszo?ci; musimy te? bra? pod uwag? ewentualn? elektryfikacj? transportu osobowego. Przed nami czas ewentualnych zmian w sposobach ?adowania pojazd?w oraz ich serwisowania domowego. Trzeba wi?c zastanowi? si? nad miejscem dla instalacji elektrycznej potrzebnej do ?adowarki samochodowej oraz ewentualnym miejscem dla baterii akumulatorowej lub innego rodzaju sprz?tu serwisowego - wszystko to zajmuje dodatkowe metry kwadratowe.
Odpowiedz

Zabawna obserwacja dotycz?ca parkowania - ka?dy twierdzi ?e potrafi je?dzi? najlepiej dop?ki s?up gara?owy nie postanowi zweryfikowa? tej teorii! A wracaj?c do kwestii bramy ? szeroka brama rzeczywi?cie ma swoje plusy; jednak trzeba pamieta? ?e im szersza brama tym potencjalnie ci??sze drzwiczki kt?re mog? szybciej zu?ywa? mechanizmy automatycznego otwierania? Oh technologia dlaczego musisz by? tak skomplikowana?
Odpowiedz

Taaak... Skomplikowane rzeczy maj? swoje uroki! Jak ju? omawiamy tematy "futurystyczne" odno?nie elektryfikacji transportu wspomniane przez kole?ank? EmiRider ? mo?e warto te? pomy?le? nad panelem s?onecznym umieszczonym gdzie? po s?siedzku gara?u? Pr?d ze s?o?ca gratis a dodatkowo mo?esz poczu? si? jak ekologiczny superbohater ratuj?cy ?wiat przed zag?ad? jednocze?nie ?aduj?c swoje auto!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości