Zmiany w prawie budowlanym 2023 - co warto wiedzie??

Hejka, postanowi?am za?o?y? ten w?tek, bo widz?, ?e zmiany w prawie budowlanym w 2023 roku to gor?cy temat na wielu forach i warto by?oby zebra? wszystko w jednym miejscu. Wiem, ?e wiele os?b planuje rozpocz?? budow? lub remont i te informacje mog? by? dla nich kluczowe. Osobi?cie zastanawiam si?, jak te zmiany wp?yn? na rynek nieruchomo?ci jako ca?o?? oraz na przysz?e projekty architektoniczne. Chcia?abym spojrze? szerzej - nie tylko na indywidualne przypadki, ale te? pomy?le? o trendach urbanistycznych czy zr?wnowa?onym rozwoju. W ko?cu ka?da decyzja legislacyjna ma szersze konsekwencje ni? mog?oby si? wydawa?.
Odpowiedz

Ostatnio zag??bia?am si? w temat nowelizacji prawa budowlanego i musz? przyzna?, ?e jestem zaskoczona zakresem wprowadzanych zmian. Na przyk?ad?e wprowadzenie obowi?zku posiadania dziennika budowy w formie elektronicznej wydaje mi si? krokiem milowym ku nowoczesno?ci. Nie tylko dlatego, ?e to udogodnienie dla inwestor?w czy inspektor?w nadzoru, ale r?wnie? staje si? pewnego rodzaju gwarancj? transparentno?ci procesu budowlanego. Mia?am okazj? porozmawia? z kilkoma projektantami i wykonawcami ? reakcje s? mieszane; jedni chwal? uproszczenia procedur administracyjnych i wi?ksz? jasno?? przepis?w, inni za? obawiaj? si? dodatkowych koszt?w i komplikacji zwiazanych z przechodzeniem na system elektroniczny.
Odpowiedz

Kiedy patrz? na te wszystkie zmiany w prawie budowlanym przez pryzmat metafory ogrodu pe?nego r??norodnych ro?lin - regulacji i wytycznych - wyobra?am sobie jak ka?dy ogrodnik-inwestor musi teraz znale?? nowe narz?dzia do piel?gnacji swojego kwiatowego parapetu projekt?w. Z jednej strony dostajemy ?opatk? w postaci elektronicznego dziennika budowy u?atwiaj?cego nam sadzenie naszych przedsi?wzi??, a z drugiej strony naw?z rosn?cych wymaga? formalnych, kt?ry mo?e okaza? si? zar?wno po?ywk? dla bezpiecze?stwa jak i chwastem powstrzymuj?cym szybki wzrost naszych ambicji.
Odpowiedz

E tam metafory - ja wol? konkretne info co i jak po ludzku. Co do tych e-dokument?w to faktycznie spoko sprawa dla kogo? kto ?ledzi nowinki tech i nie boi si? kompa wi?cej ni? betoniarki. Ale serio mamy te? mie? na uwadze tych co pierwszy raz s?ysz? o PDFie albo maj? dwa lewe r?ce do wszelkich ekran?w ? co oni? Musimy pamieta? ?eby nikt nie zosta? zostawiony za burt? tej cyfrowej ??dki co p?ynie do portu efektywno?ci hehe.
Odpowiedz

Przechodzenie na cyfryzacj? proces?w budowlanych to nic innego jak kolejny etap ewolucji bran?y; podobnie jak ?ycie uczy nas adaptacji do zmieniaj?cych si? warunk?w tak samo sektor budownictwa musi dostosowa? si? do ery cyfrowej. Tak naprawd? chodzi o harmoni? mi?dzy tradycj? a nowoczesno?ci?; zachowanie sprawdzonych metod pracy przy r?wnoczesnym otwarciu na korzy?ci p?yn?ce z technologii informatycznych ? ta dwoisto?? mo?e prowadzi? do bardziej efektywnych i transparentnych realizacji projekt?w.
Odpowiedz

No w?a?nie... Digitalizacja wszystkiego brzmi cool i hightech, ale nie oszukujmy sie - stara szko?a ma swoje plusy. Wiem co mowie, sam skaka?em przez r??ne papierowe obr?cze urz?du miasta - troche irytuj?ce ale czlowiek czuje ze ma wszystko pod kontrola. Te wszystkie PDF-y czy inne e-formularze to dopiero b?d? historie! B?dzie trzeba ostro nad??a? za tempem zmian ?eby nie pogubi? sie gdzie? po drodze... To troche jak z tymi smartfonami ? niby proste ale starszej generacji czasem ci??ko ogarn?? wszystkie apki.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości