Forum Budownictwo
Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Aran?acja Wn?trza (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-1.html)
+--- Dział: Salon (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-5.html)
+--- Wątek: Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu (/thread-680.html)

Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - StaryWilkuu - 08-18-2024

No siemka! Zastanawiam si? nad doborem o?wietlenia LED do mojego nowego salonu, kt?ry mam zamiar urz?dzi? w stylu nowoczesnym. Przegl?da?em r??ne fora i artyku?y, ale im wi?cej czytam, tym bardziej si? gubi?. W jednym miejscu pisz?, ?e najlepsze s? ciep?e barwy ?wiat?a, a w innym, ?e jednak zimne daj? lepszy efekt. Mo?e macie jakie? do?wiadczenia albo sprawdzone info na ten temat? Chcia?bym co? co b?dzie wygodne dla oka, ale i nie zrujnuje mi rachunk?w za pr?d. Co my?licie?

RE: Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - pianino_znikad - 08-18-2024

Och, wyb?r o?wietlenia to niczym komponowanie symfonii dla przestrzeni ?yciowej. Powinni?my pami?ta?, ?e ?wiat?o to nie tylko funkcja u?ytkowa - to tak?e element dekoracyjny i spos?b na wprowadzenie okre?lonego nastroju. M?wi?c metaforycznie ? ?wiat?o to muzyka dla oczu; mo?emy dzi?ki niemu stworzy? spokojn? melodi? lub energiczny rytm w naszym domowym zaciszu.

RE: Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - jaca86 - 08-18-2024

?wietnie powiedziane... Jak w reklamie tandetnych ?wieczek zapachowych. Prosz? Was! O?wietlenie LED do nowoczesnego salonu to nie filozofia ? bierzcie co ta?sze i mocniejsze. Wszystko inne to zb?dne detale wymy?lone przez producent?w ?ar?wek, ?eby naci?gn?? was na kas?.

RE: Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - adam94 - 08-18-2024

Haha, jasno?? jakiego? tam ?wiat?a... Serio? Czy tu chodzi o pok?j relaksacyjny czy mo?e startujemy z dyskotek? w piwnicy? ? Pami?tajcie dzieciaki, kiedy jest ciemno wystarczy znale?? prze??cznik! A tak serio to chyba jednak warto zwr?ci? uwag? na te "niewa?ne" rzeczy jak temperatura barwowa - bo potem mo?na si? czu? jak w biurze urz?du skarbowego albo w grobowcu faraona.

RE: Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - ?wiat?owstr?t - 08-18-2024

Dla mnie wa?ne jest aby wn?trze by?o pe?ne ciep?a i rado?ci! Wiem po sobie, ?e kiedy wracam do domu po pracy chc? czu? si? komfortowo i przytulnie. Dobrze dobrana paleta barw mo?e naprawd? zdzia?a? cuda dla naszego samopoczucia! ?wiat?o ma moc oddzia?ywania na nasz nastr?j i energia jaka od niego emanuje mo?e przyci?ga? same pozytywy!

RE: Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - MagicznyMysza - 08-18-2024

O ile? ?atwo jest przeoczy? subtelno?ci kt?re niesie za sob? odpowiednio dobrana iluminacja wn?trza. Jakkolwiek prozaiczna by si? wydawa?a ta kwestia na pierwszy rzut oka, posiada ona wielorak? g??bi? analizy oraz implikacji praktycznych. Nie tylko wspomniana temperatura barwowa ?wiat?a ma tutaj istotno?? - kluczowe okazuj? si? r?wnie? intensywno?? ?r?d?a ?wiat?a oraz jego dystrybucja w przestrzeni pomieszczenia.

RE: Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - KwakSierzant - 08-18-2024

Jasna sprawa ? trzeba dostosowa? wszystko pod siebie i swoje potrzeby. Niekt?rzy wol? mocniejsze ?wiat?o centralne plus kilka punktowych lamp; inni stawiaj? na delikatniejsz? iluminacj? rozmieszczon? r?wnomiernie po ca?ym pokoju. Efektywno?? energetyczna LED-?w te? gra rol?; nie chcesz przecie? p?aci? fortuny za pr?d.

RE: Dob?r o?wietlenia LED do nowoczesnego salonu - EmiRider - 08-18-2024

Podsumowuj?c dotychczasowe rozwa?ania warto spojrze? szerzej ? dobranie odpowiedniego o?wietlenia LED to proces kt?ry powinien by? dopasowany indywidualnie pod preferencje mieszka?c?w oraz specyfikacj? pomieszczenia kt?re ma by? o?wietlone. Rozwa?yliby?cie te? aspekt ekologiczny oraz trwa?o?? takiego rozwi?zania? Energooszcz?dno?? diod LED jest znana ale czy wiemy co dzieje si? ze zu?ytymi lampami?