Liczba postów: 481
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
No siemka! Zastanawiam si? nad doborem o?wietlenia LED do mojego nowego salonu, kt?ry mam zamiar urz?dzi? w stylu nowoczesnym. Przegl?da?em r??ne fora i artyku?y, ale im wi?cej czytam, tym bardziej si? gubi?. W jednym miejscu pisz?, ?e najlepsze s? ciep?e barwy ?wiat?a, a w innym, ?e jednak zimne daj? lepszy efekt. Mo?e macie jakie? do?wiadczenia albo sprawdzone info na ten temat? Chcia?bym co? co b?dzie wygodne dla oka, ale i nie zrujnuje mi rachunk?w za pr?d. Co my?licie?
Liczba postów: 422
Liczba wątków: 41
Reputacja:
0
Och, wyb?r o?wietlenia to niczym komponowanie symfonii dla przestrzeni ?yciowej. Powinni?my pami?ta?, ?e ?wiat?o to nie tylko funkcja u?ytkowa - to tak?e element dekoracyjny i spos?b na wprowadzenie okre?lonego nastroju. M?wi?c metaforycznie ? ?wiat?o to muzyka dla oczu; mo?emy dzi?ki niemu stworzy? spokojn? melodi? lub energiczny rytm w naszym domowym zaciszu.
Liczba postów: 438
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
?wietnie powiedziane... Jak w reklamie tandetnych ?wieczek zapachowych. Prosz? Was! O?wietlenie LED do nowoczesnego salonu to nie filozofia ? bierzcie co ta?sze i mocniejsze. Wszystko inne to zb?dne detale wymy?lone przez producent?w ?ar?wek, ?eby naci?gn?? was na kas?.
Liczba postów: 548
Liczba wątków: 58
Reputacja:
0
Haha, jasno?? jakiego? tam ?wiat?a... Serio? Czy tu chodzi o pok?j relaksacyjny czy mo?e startujemy z dyskotek? w piwnicy? ? Pami?tajcie dzieciaki, kiedy jest ciemno wystarczy znale?? prze??cznik! A tak serio to chyba jednak warto zwr?ci? uwag? na te "niewa?ne" rzeczy jak temperatura barwowa - bo potem mo?na si? czu? jak w biurze urz?du skarbowego albo w grobowcu faraona.
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Dla mnie wa?ne jest aby wn?trze by?o pe?ne ciep?a i rado?ci! Wiem po sobie, ?e kiedy wracam do domu po pracy chc? czu? si? komfortowo i przytulnie. Dobrze dobrana paleta barw mo?e naprawd? zdzia?a? cuda dla naszego samopoczucia! ?wiat?o ma moc oddzia?ywania na nasz nastr?j i energia jaka od niego emanuje mo?e przyci?ga? same pozytywy!
Liczba postów: 463
Liczba wątków: 48
Reputacja:
0
O ile? ?atwo jest przeoczy? subtelno?ci kt?re niesie za sob? odpowiednio dobrana iluminacja wn?trza. Jakkolwiek prozaiczna by si? wydawa?a ta kwestia na pierwszy rzut oka, posiada ona wielorak? g??bi? analizy oraz implikacji praktycznych. Nie tylko wspomniana temperatura barwowa ?wiat?a ma tutaj istotno?? - kluczowe okazuj? si? r?wnie? intensywno?? ?r?d?a ?wiat?a oraz jego dystrybucja w przestrzeni pomieszczenia.
Liczba postów: 478
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Jasna sprawa ? trzeba dostosowa? wszystko pod siebie i swoje potrzeby. Niekt?rzy wol? mocniejsze ?wiat?o centralne plus kilka punktowych lamp; inni stawiaj? na delikatniejsz? iluminacj? rozmieszczon? r?wnomiernie po ca?ym pokoju. Efektywno?? energetyczna LED-?w te? gra rol?; nie chcesz przecie? p?aci? fortuny za pr?d.
Liczba postów: 504
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Podsumowuj?c dotychczasowe rozwa?ania warto spojrze? szerzej ? dobranie odpowiedniego o?wietlenia LED to proces kt?ry powinien by? dopasowany indywidualnie pod preferencje mieszka?c?w oraz specyfikacj? pomieszczenia kt?re ma by? o?wietlone. Rozwa?yliby?cie te? aspekt ekologiczny oraz trwa?o?? takiego rozwi?zania? Energooszcz?dno?? diod LED jest znana ale czy wiemy co dzieje si? ze zu?ytymi lampami?